MENIU

Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală, condamnat în România, la un pas de extrădare din Cayman

Fostul deputat Mihai Tânjală, arestat de autorităţile insulare din Cayman, este la un pas de extrădare. El are o condamnare în România de cinci ani de închisoare. Potrivit jurnaliştilor de la Rise Project, Tânjală a apărut săptămâna aceasta în faţa unei instanţe din Insulele Cayman şi va afla decizia marţi, 29 decembrie. 

Miercuri, o instanţă din Insulele Cayman a judecat cererea de extrădare a fostului deputat PDSR de Mehedinţi, Mihai Tânjală. Strategia sa de apărare a fost să ceară azil şi le-a spus judecătorilor că este victimă a unui dosar politic în România, precum şi faptul că întoarcerea în ţară i-ar periclita viaţa. I-a fost respinsă cererea de azil. La 29 decembrie, Mihai Tânjală va afla şi dacă va reveni în România pentru a-şi executa pedeapsa.

Potrivit jurnaliştilor de la Rise Project,, autorităţile din Cayman l-au arestat pe fostul deputat la începutul lunii decembrie. Tânjală plecase din Statele Unite, deoarece îi expirase viza în luna mai. A stat o perioadă în Cuba şi a mers în Insulele Cayman cu intenţia de a ajunge, în final, în Jamaica. Acolo, însă, i-a fost refuzat accesul, deoarece se afla pe lista Interpol. Reîntors în Cayman, a ajuns în custodia poliţiei.

Mihai Tânjală a fost condamnat definitiv, în 2011, la cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. După ce a aflat decizia instanţei române, fostul deputat a fugit în Statele Unite, în Florida.

Mihai Tânjală a fost trimis în judecată în 2009, pentru devalizarea Întreprinderii de Construcţii şi Utilaje Grele din Giurgiu. Prejudiciul adus statului a fost calculat la 500.000 de euro.

Jurnaliştii de la Rise Project au mai scris că, înainte de 1989, Tânjală a fost ofiţer de contrainformaţii al Securităţii. În anii '90, a făcut parte dintre cei care au pus bazele serviciului secret al Ministerului de Interne, cunoscut drept ,,Doi şi-un sfert", în prezent DGIPI.

Mai multe articole despre:
extrădare Cayman mihai tanjala