MENIU

EVZ: Ies la iveală băieții cu ochi albaștri din USR-PLUS

Scandalul amendamentului care interzice celor care au colaborat cu securitatea să fie membri ai Alianței USR Plus continua. Jurnaliștii de le Evenimentul Zilei spun că au aflat cine este unul din personajele care ar avea de suferit, daca din amendament este scoasă excepția potrivit căreia cei minorii care au semnat cu securitate pot fi membri de partid. 

Potrivit Evz, primul vizat, dacă se va aplica Protocolul de colaborare cu securitatea indiferent de vărsta la care s-a semnat angajamentul, ar fi Cosmin Alexandru. De altfel acesta ar fi recunoscut că a semnat un angajament cu securitatea.

Astfel, potrivit jurnliștilor de la Evenimentul Zilei, în articolul, „Lacul lebedelor”, Cosmin Alexandru povestește cum a fost constrâns să semneze un angajament cu securitatea în timpul liceului. Acesta scrie cum în clasa a 10 a o profesoară îl lăuda pe Nicolae Ceaușescu și el i-a spus că de fapt e un dictator.

”După un timp, directoarea liceului m-a chemat la ea în birou. Unde mă aștepta un domn cu ochi albaștri. Omul s-a prezentat cu un grad pe care nu mi-l mai aduc aminte și mi-a zis că era necesar să semnez un angajament. I-am zis că eu n-am treabă cu lucruri de felul ăsta și mi-a replicat că asta nu e treaba mea să decid, iar dacă nu semnez, e posibil ca părinții mei să fie dați afară din slujbe, iar eu și fratele meu de la liceu. Mi s-a părut de nefăcut să-mi pun părinții în pericol din cauza unui teribilism de moment, așa că am semnat.” a scris Cosmin Alexandru, potrivit EVZ.

Jurnalistul Mirel Curea a scris despre modul în care Securitatea recruta copiii. ”Criteriile în baza cărora erau recrutați acești elevi minori erau identice cu cele avute în vedere în cazul adulților. Ele vizau în primul rând capacitatea copilului, a viitorului colaborator, de a se face plăcut și de a câștiga încrederea celor care trebuiau trași de limbă sau spionați.” scrie jurnalistul.

Cosmin Alexandru a făcut parte, toamna trecută, alături de Vlad Voiculescu, din echipa de coordonatori de la București Ilfov a formațiunii lui Dacian Cioloș ”Mișcarea România Împreună”. În anul 2000 a înființat Uniunea pentru Reconstrucția României.

Mai multe articole despre:
Securitate pluş Cosmin Alexandru