MENIU

Fost judecător CCR, despre respingerea candidaturii lui Șoșoacă: Va fi destul de complicat să se motiveze decizia

Augustin Zegrean, fost judecător CCR

Decizia CCR privind respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă a creat mare vâlvă pe scena politică. De la politicieni la avocați și judecători, toți au comentat subiectul. Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a declarat că este prima dată când judecătorii constituționali dau o astfel de decizie privind respingerea unei candidaturi. Mai mult, Zegrean spune că va fi destul de complicat ca să motiveze Curtea decizia "pe aşa de puţine texte constituţionale".

”Este prima dată când se dă o astfel de decizie. S-au mai dat decizii de respingere a candidaturii, dar au fost date de BEC, au fost contestate la Curte şi CCR a menţinut hotărârea BEC-ului. De data aceasta, a trecut de BEC şi Curtea a spus că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege”, a declarat fostul judecător CCR, duminică seara, la un post TV .

”Legea ce spune? Pentru a candida trebuie să îndeplineşti condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţie. Va fi destul de complicat să motiveze Curtea decizia pe aşa de puţine texte constituţionale, pentru că ei nu au ce căuta în altă parte”, a mai spus Zegrean.

BEC a respins A DOUA candidatură a Dianei Șoșoacă! Liderul SOS rămâne în afara cursei pentru Cotroceni

Despre acuzaţiile care i s-au adus în contestaţie, că prin acţiunile sale politice ar pune în pericol ordinea instituţională în România, ca motiv pentru respingerea candidaturii, fostul judecător a spus: ”Dacă nu fost condamnată pentru ele, nu”.

Zegrean a precizat că trebuia să existe nişte hotărâri judecătoreşti prin care să se constate că Diana Şoşoacă a încălcat Constituţia.

”Faptul că i se reproşează că merge la Ambasada Rusiei, atunci toţi cei care merg la Ambasadă ar trebui să aibă interdicţia asta. (..) În Constituţia României nu este interzis să mergi la Ambasada Rusiei şi nici în alte legi din România”, a explicat fostul judecător constituțional.

Planul PSD de a o scoate pe Șoșoacă din joc. Cum s-au dat de gol cu trei zile înainte de decizia CCR. ”Stați să vedem retragerea doamnei Șoșoacă ce efect va avea”

Despre posibilitatea ca CCR să fi primit informaţii de la servicii, August Zegrean a infirmat acest lucru. ”Eu am fost 9 ani acolo şi nu am primit niciodată nicio informare de la niciun serviciu secret. Ba din contră, nu ne-au dat, când am cerut, anumite instituţii”, a ţinut să menţioneze el.