MENIU

Fost consilier prezidenţial, reacţie la ameninţările Rusiei şi declaraţiile lui Juncker

Președintele Comisiei Europene

Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, a comentat, împreună cu invitaţii lui Rareş Bogdan la emisiunea "Jocuri de Putere", declaraţiile împăciuitoare ale lui Jean-Claude Juncker la adresa relaţiilor din Europa şi Rusia.

Iulian Fota a analizat astfel declaraţiile lui Juncker, explicând faptul să Juncker trebuie să îşi explice viziunea care a stat la baza declaraţiilor sale care arătau o dorinţă de apropiere a Europei către Rusia şi o îndepărtare a UE de SUA. 

"E un apel la pragmatism şi lucrul ăsta e inevitabil. A fost acolo un iz de antiamericanism în discursul lui Juncker şi nu este prima dată când se întâmplă asta. Juncker are prea multă experienţă ca să nu fie conştient de ce face. Juncker ar trebui rugat să explice cum vede lucrurile, e totuşi preşedintele CE. Trebuie să îşi explice viziunea, aceasta e clar o declaraţie de tatonare. Eu cred că suntem la începutul unor discuţii sensibile cu Rusia: ori va exista o confruntare mai fierbinte decât până acum, ori vom ajunge la o comunicare care să permită ca atât Europa cât şi Rusia să îşi vadă de treburile lor.

Nu îmi place premisa de la care se pleacă în declaraţia lui Juncker. Se poate avea încredere în Rusia? Sau ne-a înşelat de prea multe ori şi nu se mai poate avea încredere în ea? Juncker trebuie întrebat cum vede relaţiile cu Rusia, îşi asumă un rol mai important decât cel pe care i l-aş oferi.

România are altă perspectivă asupra relaţiilor cu Rusia decât are restul Uniunii Europene.

Europa vrea să fie pragmatică, dar negocierile cu Rusia trebuie să ducă la o soluţie bună pentru toată lumea şi în special pentru ţările ca România. I-aş întreba pe colegii estonieni ce părere au despre aceste declaraţii ale lui Juncker...şi-au permis să răpească un ofiţer de pe teritoriul Estoniei, l-au dus în Rusia şi l-au judecat...abia la un recent schimb de prizonieri a scăpat", a încheiat Iulian Fota.