Europarlamentar: Vânzarea terenurilor agricole, o amenințare la adresa securității României!
Europarlamentarul român, Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, transmite un semnal de alarmă: "Achiziționarea terenurilor agricole de la granițe de către străini poate fi privită ca o amenințare la adresa securității nationale". Asta în contextul în care, potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute, străinii controlează până la 40% din terenul arabil al României, printre marii proprietari fiind cetățeni libanezi, conți austrieci, bănci și companii de asigurări. Daniel Buda îi cere ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să intervină, informează HotNews.ro.
"40% din terenul arabil din Romania este cumpărat de straini. Autoritățile române trebuie să intervină prin crearea unor mecanisme de prevenire a concentrării terenurilor în mâinile unor corporații străine", a declarat Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European.
Un studiu realizat de către Transnational Institute a arătat că terenurile arabile din România și din multe alte state din Europa de Est sunt cumpărate de către cetățeni europeni pentru: agricultura industrială, minerit, energie, turism etc. Potrivit acestei cercetări, aproximativ 20%-30% din zonele arabile ale României se află în posesia cetățenilor străini din UE, iar 10% se află în posesia persoanelor rezidente în alte state din afara UE.
"Acest fenomen constituie un pericol serios pentru comunitățile rurale autohtone pentru că locuitorii zonelor respective pierd controlul asupra unor suprafețe mari de pământ. Achiziționarea terenurilor agricole de la granițe de către străini poate fi privită ca o amenințare la adresa securității naționale. Situația actuală a fost facilitată și de faptul că nu au fost emise notificări din partea României către UE pentru instituirea unor restricții la cumpărarea terenurilor de către străini. Efectele acestui fenomen se manifesta deja în mod direct prin creșterea ratei șomajului în zonele rurale respective", a explicat europarlamentarul român.
În acest context, Daniel Buda îi cere ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să creeze mecanisme prin care să se prevină concentrarea terenurilor în mâinile unor corporații "care pot decide la un moment dat, sub protecția drepturilor de proprietate, sa nu mai utilizeze aceste terenuri in scopurile agricole pentru care au fost achiziționate", spune europarlamentarul.
"Reglementarea vânzării terenurilor intră în competențele naționale și trebuie exercitată în conformitate cu legislația UE. Prin urmare, statele membre sunt libere să adopte, în conformitate cu legislația UE, actele juridice adecvate pentru atingerea unor obiective politice legitime, cum ar fi evitarea speculei și asigurarea utilizării terenurilor agricole în scopuri agricole", a mai punctat europarlamentarul.
În România, potrivit negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, liberalizarea pieței funciare a avut loc începând cu 1 ianuarie 2014, moment din care cetățenii străini au putut cumpăra teren în țara noastră și ca persoane fizice.