MENIU

Șerban Nicolae detonează o nouă bombă

<p>Serban Nicolae</p>

Senatorul PSD Şerban Nicolae detonează o nouă bombă. Acesta vorbește în premieră despre posibilitatea retragerii din proiectul Parchetului European. Asta în condițiile în care  Tudorel Toader a declanşat procedura pentru alegea procurorului cu funcţie de execuţie în EPPO din partea României, iar Laura Codruţa Kovesi candidează pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

„EPPO nu prea are acoperire constituțională în România”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae pentru Europa Liberă. El spune că, potrivit Constituției, activitatea procurorilor români este organizată pe lângă instanțe. „Ar însemna că avem două categorii de procurori - cei constituiți în parchete pe lângă instanțele de judecată în România și procurori constituiți în parchete în afara țării”.

Reprezentanții României la EPPO sunt anticonstituționali, a precizat Nicolae, care a spus că, atunci când Ordonanța 8/2019 va ajunge la Senat, va cere armonizarea ei cu Legea fundamentală. Nicolae spune că aderarea la EPPO este o chestiune la nivel de guverne, nu este o instituție fundamentală a Uniunii Europene, pe bază de tratat.

„Procurorii români care lucrează acolo își pierd calitatea de procurori în România”, a spus senatorul PSD, care a precizat că doar procurorii delegați la EPPO, adică aceia care vor lucra pe plan național, își vor păstra calitatea.

„România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu”, a spus Nicolae.

Procedura de selecție a reprezentanților României pentru Parchetul Europen (EPPO) este contestată de senatorul Iulia Scântei, de la PNL, care acuză politizarea recrutărilor și cere abrogarea ordonanței 8/2019.

Mai multe articole despre:
Şerban Nicolae