MENIU

Emisar al SUA, în vizită în România: Oficialii să dea exemplu privind respectarea statului de drept

Hoyt Yee

Oficialii şi diplomaţii trebuie să dea un exemplu societăţii despre ce înseamnă statul de drept, independenţa justiţiei şi a mass-media, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Hoyt Lee, adjunctul Victoriei Nuland, subliniind importanţa unor standarde înalte privind conduita oficialilor.

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, s-a aflat, marţi, la Bucureşti în cadrul unei vizite de rutină în regiune. Oficialul american s-a întâlnit cu membri ai Administraţiei Prezidenţiale, cu mai mulţi lideri politici şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a discuta aspecte referitoare la relaţiile bilaterale, relaţiile economice, situaţia din Ucraina, dar şi despre statul de drept.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, Hoyt Yee a declarat că SUA şi România au căzut de acord asupra importanţei unor standarde înalte privind conduita oficialilor statului şi a principiului că nimeni nu este mai presus de lege.
Întrebat dacă a discutat cu oficialii români despre legea care permite primarilor să-şi delege responsabilităţile, diplomatul a precizat că nu a abordat legi individuale, dar a discutat despre importanţa statului de drept.

"Nu am discutat despre legi individuale în timpul vizitei mele. Legislaţia aflată în curs de adoptare nu a fost parte a discuţiilor mele. În general am discutat despre importanţa statului de drept şi cred că SUA şi România au căzut de acord asupra importanţei unor standarde înalte privind conduita oficialilor statului, a principiului că nimeni nu este deasupra legii, că legea se aplică tuturor în mod egal şi că este important pentru oficiali să dea un exemplu pentru restul societăţii", a precizat Hoyt Yee.

"Fie aici, fie în SUA, diplomaţii, oficialii trebuie să arate calea, să arate societăţii ce înseamnă să respecţi statul de drept, ce înseamnă să respecţi independenţa judiciară şi independenţa mass-media", a mai spus adjunctul Victoriei Nuland.

Totodată, Yee a subliniat faptul că ţările din Europa Centrală şi de Est au nevoie de instituţii puternice pentru a nu fi vulnerabile la tipul de acţiuni derulate în prezent de Rusia în Ucraina.

Hoyt Yee este asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, din septembrie 2013. Între 2010 şi 2013, Yee a fost adjunctul misiunii diplomatice a SUA din Croaţia. În perioada 2006-2009, a fost Consul general la Salonic, Grecia. Hoyt Yee a activat şi la Kabul, Afganistan, în cadrul Provincial Reconstruction Teams (PRT), între 2009 şi 2010. În perioada 1996-1999 a activat la Cartierul General al NATO, ca director adjunct al biroului Secretarului general al Alianţei, Javier Solana.