MENIU

Efectul pervers al Legii lui Dragnea: eliminarea taxei radio-tv provoacă nemulţumiri în branşă

Dragnea şi Ponta

Proiectul lui Liviu Dragnea de eliminare a celor 102 taxe provoacă nemulţumiri în rândul sindicatelor medidia, după ce printre taxele care ar urma să fie eliminate se află şi taxa radio-tv. Federația Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind atrag atenţia într-un comunicat de presă că adoptarea legii va determina, de fapt, o creștere a dependenței Radioului și Televiziunii publice față de factorul politic.

Redăm, în continuare, comunicatul de presă:

"Federația Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind își exprimă nemulţumirea față de consecințele ce ar putea fi generate de adoptarea recentei inițiative legislative a unui grup din Partidul Social Democrat, care a supus votului Parlamentului, în regim de urgență, o lege care desființează 102 taxe, printre care și taxa radio-tv.

Această taxă, care este principala sursă de finanțare a Radioului și Televiziunii publice, garantează, într-o anumită măsură, independențaeditorială a acestora.

Raspunzând îngrijorării legitime a societății civile, privind  viitorul acestor instituții, inițiatorii legii, adoptând o retorică populist-electorală, dau asigurări că finanțarea lor va fi realizată prin alocări bugetare de la Guvern, ceea ce va determina, de fapt, o creștere a dependenței Radioului și Televiziunii publice față de factorul politic. 

De fapt,  eliminarea taxei radio-tv şi susţinerea acesteia prin  bugetul de stat nu va degreva populaţia  de plata unei taxe, deoarece  echivalentul ei va fi suportat tot de cetăţeni,  Guvernul fiind obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale celor două instituţii.

Federația FAIR-MediaSind atrage atenţia că desființarea taxei radio-tv este un atac brutal la adresa democrației în România, care va conduce la transformarea Radioului și Televiziunii publice în simple instrumente de propagandă politică.

Facem un apel la responsabilitate și cerem inițiatorilor să elimine din textul proiectului de lege paragraful referitor la taxa radio-tv. Solicităm, de asemenea, tuturor parlamentarilor din cadrul Camerei Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect de lege în forma actuală, proiect adoptat deja de Senat în şedinţa din data de 17 octombrie 2016.

FederațiaFAIR-MediaSind reiterează cererea, susținută de întreaga societate, de depolitizare urgentă a celor două instituții publice de media, care trebuie să servească interesul public și nu pe cel al unor lideri de partid.

Federaţia FAIR-MediaSind va solicita sprijinul organizaţiilor la care este afiliată – Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Union Global Union, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a  Actorilor pentru a stopa un astfel de demers extrem de periculos pentru democraţia din România".

 

 

Mai multe articole despre:
0 măsuri anunţ decizii Liviu Dragnea măsură