Klaus Iohannis: Vom avea 1688 de militari în teatrele externe. Numărul creşte cu 500
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marți, după ședința CSAT, suplimentarea numărului de militari din teatrele de operaţiuni externe în 2017. România va trimite cu 500 de militari în plus, numărul total urmând astfel să crească la 1688.
Numărul militarilor români din teatrele de operațiuni externe va crește semnificativ în 2017, a decis, marți, Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Redăm, în continuare, cele mai imporante declaraţii ale preşedintelui:
"Un moment important din şedinţă a fost aprobarea forţelor armate ale României care pot fi folosite în afara teritoriului. Vom avea 1688 de soldaţi în teatrele externe, cu 500 mai mulţi. Am aprobat planul de priorităţi informative", a spus președintele Klaus Iohannis după ședință.
Despre relatia cu Republica Moldova şi Igor Dodon
Noi ne referim la un demers foarte serios de clarificare a stiuatiei proiectelor Romaniei pentru Moldova. Indiferent ce spun diversi, Moldova este importanta pentru noi. Chiar daca domnul Dodon nu este inca presedinte, va intelege si el cum se procedeaza. Noi nu vrem să avem o politica de restrangere si tocmai ca vrem sa o facem fara anumite conditionari. Sigur ne asteptam sa continue reforma, dar asta nu pentru a satisface o cerinta ci pentru a face R. Moldova mai solidă. Romania ramane partenerul cel mai important. Nu cred ca in Moldova sunt politicieni care vor sa intrupa parcursul european.
Despre neinvitarea penalilor la Ziua Naţională
Este ziua nationala, o zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului european, de drept. Noi prin manifestari nu vrem sa omagiem trecutul ci si sa creionam viitorul Romaniei pe valorile Nato si toate acestea au un punct de vedere comun: statul de drept. De la varful statului se promoveaza curatenia statului. Asta nu inseamna ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate. Este o cutumă ca politicieni care au probleme cu Justitia sa faca un pas inapoi, dupa care pot reveni. La noi, aceasta cutuma este bine cunoscuta, dar nu este bine respectata. Pentru acestea, am vrut sa fac invitatiile asa cum le stiti.
Despre neinvitarea Gabrielei Firea la Paradă
S-a pus problema ca MapN a vrut sa organizeze exemplar aceste manifestari. S-au implicat destul de multi si printre acestia s-a aflat si doamna Firea. MapN a dorit in recunoasterea meritelor, sa ii facă o inviatie speciala, cu înştiinţarea mea. A fost invitată de Armată. Faptul ca doamna primar a interpretat asa cum a interpretat a fost inelegant
Astăzi, 29 noiembrie a.c., începând cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, Klaus Iohannis.
Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la:
- Măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional (octombrie 2015 - septembrie 2016);
- Strategia de acţiune, pe termen mediu şi lung, privind relaţia României cu Republica Moldova;
- Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2017;
- Planul naţional de priorităţi informative pentru anul 2017;
- Stadiul implementării Strategiei naţionale de apărare a ţării, pentru perioada 2015-2019;
- Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2017.
În cadrul şedinţei CSAT vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.