MENIU

Dan Vasile Mihale: Ce se ascunde în spatele fumigenei PSD "stat paralel". Se strânge lațul...

Lider PSD exclus din partid

Fumigena "stat paralel" este o invenție elaborată de divizia de propagandă a PSD. Ea a fost detonată în momentul în care s-a strâns lanțul în jurul principalilor actori din dosarul "TelDrum". Statul paralel definește pentru PSD instituțiile pe care nu le controlează în totalitate, acele instituții intitulate de social democrați "instituții de forță".

Pentru a masca slaba guvernare, evidenta criză de leadership și corupția din interiorul partidului, PSD a aruncat pe piață o nouă fumigenă: "statul paralel". De ce cred că este o fumigenă? Cel puțin din două motive. În primul rând, dacă ar fi fost o realitate, statul paralel ar fi împiedicat venirea la putere a coaliției PSD-ALDE. În al doilea rând- "statul paralel" ar fi împiedicat înființarea Comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor prezidențiale din 2019, comisie care a ajuns la concluzia că scrutinul din 2009 a fost fraudat și că Traian Băsescu a fost, în cel de-al doilea mandat, un președinte ilegitim.

Ideea "statului paralel" a apărut, după ce jurnalistul Dan Andronic a devualat episodul din sufrageria lui Oprea, episod în care se regăsesc și actorii Coldea și Kovesi. Prezența lor în casa generalui în noaptea scrutinului prezidențial a dat naștere la multe suspiciuni... Din dezvăluirile făcute ulterior de Dan Andronic am înțeles, însă, că întâlnirile dintre anumiți politicieni, șefi de parchete și ofițeri SRI cu rang înalt, erau o rutină. Asta ar putea explica prezența celor doi în casa lui Oprea. Pe de altă parte, am mai spus asta, este de cercetat, dacă cei doi lucrau în interesul național, sau pentru un anumit lider politic.

PSD a speculat aceste vulnerabilități, a înființat o comisie parlamentară pentru anchetarea alegerilor din 2009 și l-a reactivat pe fostul colonel SRI Daniel Dragomir, un personaj dubios,  condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat de fals în înscrisuri și cercetat  în dosarul "Black Cube",  dosar în care se cerectează motivele spionării șefei DNA Laura Codruța Kovesi. Dragomir este primul care a declarat că ofițerii SRI făceau rechizitoriile în marile dosare de corupție și că procurorii doar le înainteau instanței. Tot Dragomir este cel care a spus că fostul directorul operativ al SRI Florian Coldea a ordonat arestări și că acesta avea colaborări cu șefa DNA pentru a obține sentințe favorabile în instanță.

Scoaterea în față a lui Dragomir are, după cum lesne se poate remarca, un singur scop: eliminarea Laurei Codruța Kovesi, a procurorului general Augustin Lazăr și a șefului SRI Eduard Hellvig, șefii a trei instituții importante pe care PSD nu le controlează. Dragomir a fost activat, din disperare, pentru că Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției, nu a reușit încă să scape, așa cum i s-a ordonat, de procurorul general Augustin Lazăr și de șefa DNA Laura Codruța Kovesi, deși  a trimis Inspecția Judiciară peste ei. Ghinion! Inspecția Judiciară poartă propriul război, un război în care procurorii se înregistrează între ei. Coaliția PSD-ALDE mai are, însă, o șansă cu propunerile lui Toader care reformează, din temelii, justiția, eliminând șeful statului din procedura de numire a șefilor de parchete și trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, un minister condus de un om politic.

Până la adoptarea modificărilor propuse de Toader,  PSD trebuie să facă față la o gravă problemă: dosarul "Belina", care face trimitere la Tel Drum. Punerea sub acuzare a premierului Shhaideh și cererea adresată Parlamentului de încuviințare a urmăririi penale a ministrului  Rovana Plumb a provocat un  adevărat seism în PSD, iar iminenta audiere a lui Dragnea în acest dosar anunță un tsunami. Acesta este motivul pentru care PSD a detonat fumigena "stat paralel" și sintagma "instituții de forță".  Asta nu însemană, însă, că în actualul stat de drept este imaculat. Nici pe departe... Există  multe cangrene.  Sunt multe derpaje și multe  instituții ale statului funcționează anormal.  Și mă refer în primul rând la Parlament, la Guvern și, nu în ultimul rând, la așa-zisele "instituții de forță".  

 

 

Mai multe articole despre:
null