MENIU

Dan Vasile Mihale: ALDE versus ALDE. Tăriceanu aplică rețeta Dragnea

Partidul-cârje al PSD e gata să se rupă. Și Constantin și Tăriceanu vor puterea absolută în partid, un partid de maximum 6%, care abia a trecut pragul parlamentar printr-o fuziune contra naturii. 

Se vorbește de trădare, de concesii, de șantaj și, foarte interesant, de lupta intestină care s-a dat pentru întocmirea listelor pentru parlamentare. Aflăm, cu stupoare, că Daniel Constantin i-a făcut opoziție lui Tăriceanu în ceea ce privește listele cu penali pentru parlamentare. Aflăm, de asemenea, că Tăriceanu s-a lăsat șantajat și alte aiureli din aceeași gamă. Omul crescut în umbra lui Dan Voiculescu iese acum, public, și denunță ce clamau, în cor, alți colegi de partid în urmă cu patru luni, înainte de întocmirea listelor pentru parlamentare. De ce a tăcut atunci domnul Constantin? Pentru că, la fel ca și domnul Tăriceanu, avea alte priorități.

Acum admite, savant, că l-a șantajat pe Tăriceanu ”în a susţine oameni de calitate pe listele pentru parlamentare” şi a preferat persoane, ca fostul ministrul al Educaţiei, Sorin Câmpeanu, sau rectori, în detrimentul lui Daniel Barbu, precizând că ”aici a fost disputa şi aici e poate durerea cea mai mare a domnului Tăriceanu”.  

O dispută pe un nume nu înseamnă opoziție, domnule Constantin. Este doar o contră, de genul ,,ba al meu''... Și acum, ca și atunci, nu viitorul partidului este prioritatea dumneavoastră, ci câștigarea puterii în partid. Sunteți la fel ca domnul Tăriceanu, domnule Constantin! Puneți interesul personal, înaintea interesului de partid. De altfel, cine se aseamănă se adună. Aveți un singur model: Liviu Dragnea, omul-partid. 

Pe de altă parte, sunt cu totul de acord că, varianta conducerii bicefale este extrem de păguboasă. S-a văzut și la case mai mari, adică la PNL, unde nici acum nu s-au calmat spiritele după fuziunea cu PDL. O dovadă în plus că democrații nu fac casă bună cu liberalii. Era o chestiune de timp până la episodul de astăzi - ALDE versus ALDE. Pentru opinia publică și pentru analiști, acest război intestin nu are însă nicio relevanță. Ori Tăriceanu, ori Constantin, tot una... 

În fond, ce înseamnă ALDE pe scena politică? Mai nimic. Dacă nu ar fi contat în ecuația majorității conjuncturale, rezultate în urma alegerilor din decembrie 2016, nici nu s-ar vorbi de această formațiune politică formată din câteva fracții din PNL și PC și câțiva clienți politici cu probleme penale.

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu Daniel Constantin ALDE