După Cadariu, cine urmează să plece de la putere? Nume grele, vehiculate în scandalul Hexi Pharma
Pe lângă demisia de azi a ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș- Cadariu, sunt deja vehiculate nume grele responsabile pentru complicitatea criminală dintre autorități, politicieni și firma Hexi Pharma abonată la contractele prin care majoritatea unităților medicale din România își achiziționau dezinfectanții.
În emisiunea Jocuri de Putere difiuzată în data de 8 mai, Rareș Bogdan a atras atenția asupra faptului că, în baza miilor de sesizări ale SRI – doar în anul 2014, la nivel central au fost trimise aproape 5.400 de informări către beneficiarii legali, potrivit raportului SRI -, a fost deschis un dosar la DNA privind trucarea a patru licitații la patru unități medicale mari din București și Călărași. Trei dintre licitații implicau firma Hexi Pharma.
Ancheta cu pricina a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, care însă a decis, fără multe explicații, închiderea cazului în 2014. În același an, o altă plângere datând din 2008 și făcută de un fost colaborator al lui Dan Alexandru Condrea, cel care deține Hexi Pharma, a ajuns în 2016 la DIICOT, însă a fost restituită petentului pe motiv că nu îndeplinea elementele obligatorii prevăzute de codul de procedură penală.
Chiar dacă astăzi a căzut capul ministrului Cadariu, în Minister supraviețuiește un nume care a protejat ani la rând și pe parcursul mandatelor mai multor miniștri mafia din jurul Hexi Pharma.
Este vorba de Alexandru Rafila, unul din dinozaurii sistemului. Secretar de stat din până în 2013 și seful Catedrei de Epidemiologie si Microbiologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila".
Din 2001 este însă un om al sistemului - în poziții de consilier personal al Ministrului Sănătății, Șef al Sănătății Publice București, etc - , cunoscut însă de cei interior drept omul de casă al Hexi Pharma și cel care a trecut Inspecția sanitară sub controlul politic al DSP-urilor. Un bugetar cu o avere impresionată până la anul 2014, de când datează cea mai recentă declarație de avere și interese.
Reamintim că potrivit luării de poziție a SRI, toți miniștrii Sănătății, din 2009 și până în prezent, începând cu Cseke Attila, au beneficiat de informări SRI legate de infecțiile nosocomiale și, concret, despre dezinfectanți.
“Cu ochii mei am văzut o informare dată de SRI mai departe în care apărea numele lui Hexi Pharma și erau semnalate probleme la un lot întreg de dezinfectanți!”, a declarat pentru gsp.ro una din sursele cu care a colaborat SRI.
În limitele atribuțiilor legale, SRI a valorificat și transmis informări despre vulnerabilitățile și disfuncționalitățile sistemului public de sănătate către: decidenții locali, administrația publică centrală, factorii de decizie în stat de la cel mai înalt nivel, președintele CSAT și către organele de aplicare a legii. În documentele respective, care potrivit legii nu pot fi desecretizate, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la neconformitatea și lipsa testării dezinfectanților folosiți în unitățile spitalicești din țară.