MENIU

Dragoș Pîslaru, prima justificare pentru formularea ”trântorii din sistem care stau și lâncezesc”

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a avut joi o declarație extremă care a stârnit controverse pe rețelele de socializare, spunând că statul dă beneficii și unor oameni care ”stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem”. În replică, întrebat dacă nu i se pare jingnitoare afirmația sa, ministrul a precizat, exclusiv pentru Realitatea TV, că se referă la persoane care beneficiază de ajutoare sociale în baza unor declarații false sau în baza unor documente obținute eludând legea, adică prin fraudă. Concret, ministrul a dat ca exemplu persoanele cu vile și Mercedes la poartă, dar carea primeau venit minim garantat sau persoanele care figurau ca fiind nevăzătoare în actele depuse la dosarul în baza căruia primeau o indemnizație , dar în realitate ele dețineau permise de conducere sau chiar conduceau autoturisme.

Redăm, în continuare, răspunsul transmis de către Dragoș  Pîslaru, pentru emisiunea ”Realitate Virtuală”, după ce a fost solicitat să precizeze dacă nu consideră că formularea sa este neadecvată:

”Declarația mea a fost făcută într-un cadru mai larg și se referea la ceea ce cu toții știm, respectiv că sunt foarte multe persoane care beneficiază de ajutoare sociale în baza unor declarații false sau în baza unor documente obținute eludând legea, adică prin fraudă. Și dumneavoastră, presa, ați semnalat în repetate rânduri cazuri de persoane care figurau ca fiind nevăzătoare în actele depuse la dosarul în baza căruia noi plăteam o indemnizație , dar în realitate ele dețineau permise de conducere sau chiar conduceau autoturisme. Sau acele situații în care persoane cu vile și mercedes la poartă primeau venit minim garantat. La acest gen de persoane mă refeream, iar această stare de fapt trebuie schimbată, pentru că ei ne risipesc banii noștri, ai tuturor celor care muncim și plătim taxe și impozite”, a spus acesta.

Reamintim declarația inițială a ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru: „Noi dăm beneficii oamenilor care au nevoie şi trebuie să primească, dar dăm şi altor oameni, care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem”.

Inițial, Dragoș Pîslaru a venit cu o precizare pe Facebook, comentând din proprie inițiativă, joi seară, statusul unui jurnalist Realitatea Tv, care a atras atenția asupra declarației acestuia. Întrebat dacă nu i se pare jignitoare formularea sa, Pislaru a scris: ”Declarația a fost mai largă. Ma refeream la frauda din sistemul de protecție socială. Am facut diferența intre cei care chiar au nevoie de sprijin si cei care capușează sistemul doar pentru că se poate. Voi veni cu explicații in curând”, a precizat ministrul, după cum se vede și în captura foto.

Totodată, și Valentin Mircea, fostul șef al Secretariatului General la Guvernului, i-a luat apărarea lui Dragoș Pîslaru, spunând că în opinia lui,  Pîslaru s-a exprimat ”foarte elegant”:

”Cei care primesc fara motiv ajutoare sociale iau, efectiv, de la gura celor care sunt in nevoie, deoarece bugetul, inerent limitat, este impartit si cu acestia. Am vazut si eu asistati fara motiv care primeau mai mult decat amaratii, prin tupeu si prietenii cu cei din administratie. Asa ca eu zic ca Dragos Pislaru s-a exprimat foarte elegant, asa cum ii este stilul”, a scris Valentin Mircea.

 

Mai multe articole despre:
măsuri Sistem anunţ decizii Dragos Pislaru trantori