MENIU

Sorin Grindeanu, noua propunere de premier a coaliției PSD+ALDE

Sorin Grindeanu, noua propunere de premier a coaliției PSD+ALDE

După ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o nominalizeze premier pe Sevil Shhaideh, coaliţia PSD+ALDE a venit, miercuri, cu o nouă propunere pentru această funcție - Sorin Grindeanu, propunere pe care liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a numit-o ”un ultim demers pentru a evita o criză politică”.

UPDATE: Documentele privind nominalizarea lui Sorin Grindeanu în funcția de premier au ajuns la Cabinetul președintelui Klaus Iohannis. 

"La cabinetul președintelui s-au primit documentele", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, potrivit Agerpres.

UPDATE: Liderii coaliției PSD-ALDE - Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin - au semnat miercuri un document prin care îi comunică șefului statului, Klaus Iohannis, faptul că noua propunere pentru funcția de premier este Sorin Grindeanu.

Documentul, care a fost semnat la sediul central al PSD, a fost trimis și pe fax și pe mail, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a început conferința de presă în care a anunțat numele lui Sorin Grindeanu ca fiind propunerea pentru funcția de premier susținând că Sevil Shhaideh a decis să renunțe, pentru că ar fi primit mesaje în care era amenințată cu moarte. 

"Am avut o discuție adâncă, profundă, în CExN, în care i-am rugat pe colegi să-și spună punctul de vedere, bazat și pe discuțiile cu oamenii din județ. Sigur că a fost un curent în ultimele zile, mii de mesaje în care ni se cerea să trecem la suspendarea președintelui. Într-adevăr, avem o armă foarte puternică, o forță de fapt, care este reprezentată de majoritatea în Parlament, pentru că puterea legitimă acolo este. În același timp, nu suntem iresponsabili să folosim această forță politică în a face rău sau în a tulbura foarte mult această țară și viețile românilor. Da, putem începe suspedarea chiar mâine. Am discutat despre ce avem de făcut, varianta suspendării, să menținem aceeași propunere sau varianta să mergem pe altă propuere. Varianta cu doamna Sevil Shhaideh, le-am spus colegilor că eu asta am avut în minte până azi-noapte, când am avut o discuție cu Sevil Shhaideh, care mi-a spus că exact după anunțul președintelui de ieri a început să primească foarte multe mesaje de amenințare cu moartea, și ea, și familia ei. Se află într-o situație în care le este frică să iasă din casă. Și aici vorbim de un cetățean român. Și mi-a spus că nu mai poate merge înainte în acest război, pe care nu-l poate duce. În aceste condiții, nu mai puteam menține propunerea inițială, cu toate că îmi pare rău", a spus Dragnea. 

"Și astfel a trebuit să decidem dacă facem altă propunere. Și aici a apărut propunerea din partea colegilor mei, ca a doua propunere să fiu eu. Numai că eu am spus niște lucruri în campanie, că nu vreau să obțin o funcție forțând o lege despre care toată lumea spune că e neconstituțională și nedreaptă. Și atunci a trebuit să găsim o soluție, un coleg care este loial, în primul rând, programului de guvernare și partidului, care are capacitatea să înțeleagă că acel program de guvernare este îndreptat către români, care nu merge la Palatul Victoria să-și creeze acolo un pol de putere. Astfel decizia mea a fost că noi alegem în continuare obiectivele noastre, bunăstare pentru români, etc. Și am ales asta. Nu a fost o decizie foarte ușoară. Astăzi am adoptat a doua oară legea prin care se elimină cele 102 taxe nefiscale. Sper ca președintele să o promulge cât mai repede. În aeste condiții, am propus colegilor mei, după ce înainte m-am consultat cu domnul Tăriceanu, ca propunerea pentru președintele Iohannis să fie Sorin Grindeanu. Din câte știu eu, nu este agent Hamas. Poate se descoperă că este KGB, că a omorât pe cineva. Eu sper că această propunere va fi luată în serios. L-am rugat pe Tăriceanu să vină aici și împreună să trimitem, în mod oficial, președintelui această adresă. Am fost întrebat dacă mergem la Cotroceni. O spun cu toată sinceritatea și fără a se considera că suntem obraznici sau nerespectuoși, n-am înțeles cum trebuie să vină această propunere. Ar fi jenant să mergem pe la poartă la Cotroceni și să spunem SPP-ului că avem o propunere, dar nu știm cui să i-o lăsăm. Și atunci am făcut acest demers, am cumpănit și noi bine și mult, și am hotărât să anunțăm și noi public această propunere și să trimitem hârtia oficială", a continuat președintele PSD.

Acesta a subliniat că spera ca președintele Iohannis să nu refuze această propunere, susținând că în caz contrar "nu mai e continuare". Totodată, Liviu Dragnea a mai spus că nu a renunțat la ideea de a fi premier. 

UPDATE: ”Le mulțumesc colegilor pentru votul din CExN al PSD. E o mare responsabilitate. Simt responsabilitatea nu doar a votului lor, ci și a votului românilor pentru un program de guvernare pe care trebuie să-l punem în practică.

Am avut o rugăminte față de Liviu Dragnea - de a-mi fi alături, fiind cel care a coordonat echipa, pentru a ajuta la implementarea programului de guvernare. E simplu, fiind un program clar, pe etape, dar e și complicat, fiind un program complex”, a declarat Grindeanu, după anunțul lui Dragnea. 

UPDATE: 17.40: Al doilea nume care se vehiculează privind propunerea PSD pentru funcția de premier este Daniela Carmen Dan, fost prefect al județului Teleorman și cea care a deschis lista de candidați la Senat a PSD.

UPDATE 16.34. Potrivit unor surse, Viorica Dăncilă, actual europarlamentar PSD, ar putea fi o propunere de premier ce poate fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis. Dancila este membră a PSD din 1996. In perioada 2004-2008 a fost presedinte al Organizatiei de Femei PSD Videle si consilier local in aceeasi localitate. Din 2005 pana in 2009 a fost presedinte al Organizatiei Judetene de Femei a PSD Teleorman si membru in Consiliul National al PSD. Intre 2003 si 2011 a fost presedinte al Organizatiei PSD — Oras Videle.

Ce îi transmite Dragnea lui Iohannis 

"Vom avea o discuție foarte bună, deschisă, cinstită și profundă în Comitetul Executiv Național. Eu optez pentru o variantă bună pentru români. Astăzi, după Comitetul Executiv Național, președintele o să primească răspunsul la solicitarea dumnealui, care va fi într-un fel sau în altul", a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă s-a decis pentru a face o nouă nominalizare pentru funcția de premier sau merge pe suspendarea din funcție a șefului statului.

Dragnea a menționat că președintele Iohannis nu l-a contactat până acum și nici el nu a mai încercat să îl sune. Liderul PSD a spus că nu a aflat motivele pentru care președintele a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de premier.

Planul lui Dragnea după refuzul lui Iohannis. Liderii PSD se reunesc în şedinţa CExN, la ora 16.00 

"Nu am aflat, doar ce am văzut, în continuare, încercări disperate prin presa de propagandă să încerce să motiveze de ce președintele a refuzat-o pe doamna Shhaideh. Dacă vreo instituție a statului român, în mod oficial, își asumă niște informații pe care le-ar fi dat președintelui, așa ceva comentez, altfel, nu", a arătat el. 

Liderii PSD se întrunesc miercuri, de la ora 16, în cadrul şedinţei Comitetul Executiv Naţional pentru a decide ce nominalizare vor face pentru funcţia de prim-ministru şi ce poziţe va adopta partidul după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh.

Liviu Dragnea a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că până miercuri seară, cel târziu joi, va lua o decizie ca urmare a respingerii de către preşedintele Iohannis a nominalizării lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier. Preşedintele PSD a susţinut că vrea să "cumpănească foarte bine" pentru că nu este o decizie uşoară. "Împreună cu colegii mei am analizat în ultimele ore care ar fi resorturile care ar fi putut sta în spatele acestei decizii a preşedintelui. Nu am reuşit să găsim niciun motiv constituţional şi nici alt motiv care să ţină de alte elemente şi părerea noastră este că, de fapt, acest om vrea să declanşeze o criză politică în România", a precizat Liviu Dragnea.

UDMR contrazice coaliţia PSD-ALDE, privind suspendarea: Nu văd acel articol încălcat de preşedinte

Acesta a susţinut că, după ce s-a consultat cu colegii săi, a decis că va lua o decizie miercuri, cel mai târziu joi. Liderii PSD au discutat şi marţi noaptea, potrivit unor surse citate de News.ro, despre o nouă propunere pentru postul de premier. Liderii social-democraţi iau în calcul o nouă variantă de premier, aceştia urmând să decidă miercuri ce nominalizare vor face şi ce strategie vor adopta în perioada următoare. Potrivit surselor citate, social-democraţii au discutat în cursul nopţii pentru a merge cu o nouă propunere de premier la Cotroceni, urmând ca mâine să discute şi cu copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Am urmărit ca şi dumneavoastră cu stupefacţie, pot spune, anunţul preşedintelui Iohannis. Împreună cu colegii mei am analizat, am încercat să găsim resorturile cinstite sau constituţionale care ar fi putut stă în spatele acestei decizii", a spus Liviu Dragnea.

"Nu am reuşit să găsim niciun motiv constituţional, nici alt motiv care să ţină de alte elemente, riscuri eventual, şi părerea noastră e că acest om de fapt vrea să declanşeze o criză politică în România", a mai spus preşedintele PSD. Acesta a mai spus că preşedintele României nu ar fi sunat-o pe Sevil Shhaideh, înainte de a anunţa decizia. "A sunat-o înainte de Crăciun şi a spus că o să o numească. I-a dat câteva teme", a mai spus acesta.

"Am sperat că domnul Iohannis şi oamenii şi instituţiile cu care se consulta au înţeles că oamenii nu mai vor jocuri politice pe spinarea lor. Înţeleg că domnul Iohannis nu vrea să respecte votul din 11 decembrie, nu vrea să dea guvernul acestei majorităţi", a continuat Dragnea.

"Sunt aproape sigur că şi dumnealui şi ceilalţi acoliţi sunt speriaţi de două lucruri. Posibilitatea ca programul de guvernare votat de români să fie pus în practică şi românii să înceapă să trăiască mult mai bine, ceea ce se pare că îl deranjează . Şi de faptul că a înţeles că noi nu vrem să mai perpetuăm un sistem ocult şi toxic pentru România. Este o decizie în dispreţ total faţă de noi, faţă de cei care au votat, fără niciun fel de explicaţie. Pentru noi nu a avut nicio semnificaţia toată campania securistoidă generată de aparatul de propagandă tradiţional. Domnul preşedinte Iohannis a semnat numirea doamnei Shhaideh în funcţia de ministru şi putea să refuze. Nu cred că de anul trecut poana azi au apărut motive care să îi dea posibilitatea să refuze propunerea", a detaliat preşedintele PSD.

Acesta a mai spus că a discutat cu Căliun Popescu Tăriceanu şi cu colegii săi de partid şi mâine sau cel târziu miercuri seara o să anunţe o decizie.

Mai multe articole despre:
măsuri PSD şedinţă premier decizii CEX Dragbnea