Dragnea: Am depus proiectul de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, într-o conferință de presă, că a depus proiectul de lege prin care se dorește eliminarea a 102 taxe nefiscale începând cu luna ianuarie 2017.
"Astăzi am depus un proiect de lege care propune eliminare a 102 taxe nefiscale. Am depus astăzi, cu dorința ca acest proiect de lege să intre în vigoare în acest an, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 102 taxe nefiscale să fie eliminate. Vorbim de peste 50% din taxele nefiscale pe care le plătesc cetățenii români și o valoare de peste 80% a acestora. Dincolo de valoare, de număr, este vorba de o cantitate de timp uriașă pe care o pierd românii pentru a plăti aceste taxe, unele care sunt foarte mici și, de asemenea, nervii și umilința pe care mulți dintre cetățenii români, aproape toți, o simt atunci când trebuie să meargă din ghișeu în ghișeu", a spus Dragnea.
Președintele PSD a oferit și exemple de taxe care vor fi eliminate, potrivit proiectului PSD.
"Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii", a susținut Liviu Dragnea.
Dragnea anunța duminică, într-o conferință de presă, că PSD va depune luni, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe de la 1 ianuarie 2017.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat duminică partea economică din programul de guvernare al partidului, care prevede, printre altele, creşterea salariului minim la 1.400 lei de la 1 ianuarie 2017, eliminarea CASS pentru pensionari tot de anul viitor şi TVA zero pentru vânzarea de locuinţe şi taxă pe valoare adăugată de 9% pentru publicitate.
Astfel, programul de guvernare al PSD prevede ca salariu minim brut să fie majorat la 1.400 de lei în 2017, la 1.510 lei din 2018, la 1.625 lei în 2019 şi la 1.750 de lei în 2020. De asemenea, potrivit programului de guvernare, salariul mediu brut ar ajunge de la 3.100 lei în 2017 la 3.950 lei în 2020.
Programul de Guvernare al PSD promite că un număr de 10.000 de start-up-uri vor fi finanţate, începând de anul viitor, prin Programul Naţional de Dezvoltare Antreprenorială (PNDA), dacă PSD va ajunge la guvernare.
PSD mizează şi pe lansarea unui fond suveran de dezvoltare (FSDI). Fondul ar urma să fie, practic, un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate.