Dragnea, Tăriceanu şi Toader, şedinţă de urgenţă privind OUG pentru amnistie
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut, joi, o şedinţă de urgenţă, la Parlament, pentru o OUG pentru legile justiţiei, dar există discuţii şi pentru o altă OUG pentru amnistie, anunţă surse pentru Realitatea Tv! Totodată, după şedinţa de Guvern a venit la discuţii şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Surse din coaliţie au declarat pentru realitatea.net că şi Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, a mers în biroul lui Liviu Dragnea.
Reamintim că Liviu Dragnea este cel care a vorbit în mod repetat despre necesitatea unei OUG pentru amnistie.
„La un moment dat, în această ţară, trebuie dată amnistie. Nu ştiu când. Peste un an, peste doi, când vor dori Parlamentul sau Guvernul, pentru că nu mai vorbim de alte abuzuri. Miile de magistraţi cărora li s-au făcut dosare penale, credeţi că ei au judecat sau judecă doar după propria conştiinţă şi doar după probe, dincolo de orice îndoială rezonabilă? Eu cred că nu. Când consideră partidul, când consideră coaliţia, când consideră Guvernul trebuie să fie dată”, a spus Liviu Dragnea, duminică seară, la România TV. „S-a tot vorbit că vreau eu neapărat pentru mine. Nu pentru mine vreau”, susține liderul PSD.
„Nu, domnule, nu pentru mine. Să dea o amnistie din care să mă excludă pe mine”, a spus liderul PSD. „Dar răspunsurile la nişte întrebări dureroase încă nu sunt date. Ce se întâmplă cu condamnările care au fost date pe probe falsificate? Oameni care stau în puşcărie nevinovaţi, pe baza unor probe administrate ilegal. Ce se întâmplă cu condamnările date pe protocoale secrete ilegale? Întrebările sunt, dar răspunsurile încă nu au venit”, a mai spus Liviu Dragnea.
OUG pentru legile Justiţiei, adoptată până pe 20 octombrie
Totodată, ministrul Justiţiei a anunţat joi dimineaţă că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind legile justiţiei este gata şi va fi trimis tot astăzi la CSM, însă nu a menționat dacă printre propuneri se află și o eventuală amnistie. Rămâne de văzut dacă va fi inclusă în acest proiect la care făcea referire astăzi Tudorel Toader.
„Spuneam aseară că nu voi comunica public modificările preconizate, din simplul motiv că membrii CSM să nu afle din media, să afle oficial”, a spus Toader, în această dimineață.
Pe de altă parte, potrivit unor surse, Guvernul va adopta, până pe 20 octombrie o OUG care va corela doar 2 din cele 7 observaţii ale Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei, anunţă Mediafax.
Observaţiile acceptate de Executiv sunt cele care fac referire la revocarea membrilor CSM şi la pensionarea magistraţilor după 20 de ani de activitate, au adăugat sursele politice.
Din cele şapte observaţii ale Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei, Guvernul va ţine cont de două dintre acestea. Potrivit surselor politice, una dintre observaţiile Comisiei de la Veneţia, pe care Guvernul o va lua în considerare, se referă la Legea 317/2004 privind organizarea CSM, respectiv la modalitatea de revocare a membrilor CSM.