Consultări. PNL nu a propus un premier. USR nu va vota Guvernul format în jurul lui Liviu Dragnea
"Premierul trebuie să fie de la o coaliţie, formaţiune, care mă convinge că poate avea majoritatea în Parlament." Acesta este mesajul preşedintelui Klaus Iohannis după prima rundă de consultări pe care a avut-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe tema formării unui nou Guvern. A invitat toate formaţiunile care vor intra în Parlament. PSD şi ALDE au refuzat invitaţia. PNL, USR, UDMR şi PMP au făcut front comun împotriva social-democraţilor. Nu vor susţine un guvern PSD şi sunt împotriva nominalizării lui Liviu Dragnea la Palatul Victoria, din cauza problemelor cu justiţia.
UPDATE 18.40: Consultările dintre Iohannis și grupul parlamentar al minorităților naționale s-au încheiat
Cu delegația grupului parlamentar al minorităților naționale se încheie prima rundă de consultări a președintelui Klaus Iohannis cu formațiunile politice în vederea formării Guvernului.
UPDATE 18.09: Consultările președintelui Iohannis cu reprezentanții grupului parlamentar al minorităților naționale au început
Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții grupului parlamentar al minorităților naționale au început, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Din delegația grupului parlamentar al minorităților naționale fac parte Varujan Pambuccian, Aurel Vainer, Gheorghe Firczak, Dragoș Gabriel Zisopol, Ovidiu Ganț.
UPDATE 17.30: Consultările președintelui Iohannis cu reprezentanții PMP s-au finalizat după 15 minute.
Traian Băsescu a declarat, la ieșirea de la consultări, că PMP va fi în opoziție cu PSD și că va lua parte la orice soluție politică anti-PSD.
"Facem parte și vom face parte din orice soluție politică anti-PSD, ori la guvernare, ori în opoziție. Noi suntem în opoziție cu PSD din motive ideologice, în primul rând, și a modului cum înțeleg să gestioneze resursele bugetului, în mod populist și pregătesc, parcă, o ieșire a României din parametrii necesari accesului în zona euro. Un alt element pe care l-am prezentat președintelui a fost legat de reforma instituțiilor politice. Și în timpul meu s-au făcut experimente, dar avem trei elemente pentru care ne vom bate ca partid parlamentar: Parlamentul de 300 de parlamentari este partea de reformă a parlamentului, și pentru legislatura următoare vizăm ca acest lucru să se întâmple, de asemenea revenirea la alegerea primarilor din două tururi și revenirea la alegerea președinților de consilii județene prin vot direct", a spus Băsescu.
UPDATE 17.15: Au început consultările dintre președintele Iohannis și reprezentanții PMP
Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții PMP au început, miercuri, la Palatul Cotroceni. Delegația PMP este alcătuită din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu și Robert Turcescu.
UPDATE. După doar 30 de minute, reprezentanţii UDMR au terminat consultările. Şeful formaţiunii, Kelemen Hunor a spus că UDMR nu îşi doreşte funcţii, ci reforme.
"Pentru noi este important să găsim parteneri în Parlamentul României, în noua configurație, parteneri în dorința de a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul politic. Nu căutăm fotolii ministeriale, nu căutăm funcții", a spus Kelemen Hunor.
UPDATE. 16.00 Reprezentanţii UDMR au intrat la consultări.
UPDATE. USR a ieşit de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, iar la final, Nicuşor Dan a făcut scurte declaraţii.
"Am transmis preşedintelui poziţia noastră faţă de formarea noului Guvern. E cea avută constant în campanie. Dorim pentru România o guvernare onesta, transparentă, pentru binele comun şi nu personal. Am transmis foarte ferm ca USR nu va vota Guvernul format in jurul PSD, nu va vota un guvern format in jurul lui Liviu Dragnea. Nu e admisibil pentru România ca Guvernul să fie condus de un premier corupt", a spus Nicuşor Dan.
În ceea ce privește susținerea pentru Dacian Cioloș, liderul USR a declarat că i-a spus șefului statului că formațiunea sa continuă să susțină această variantă, "numai că rezultatele din numărul de mandate din Parlament fac din ea una prea puțin posibilă".
Pe de altă parte, Nicușor Dan a precizat că șeful statului a felicitat USR pentru faptul că a reușit să intre în Parlament. El a mai spus că Iohannis le-a transmis că această consultare a fost una preliminară, urmând să mai fie o rundă de consultări după convocarea Parlamentului.
Delegația USR este formată din Nicușor Dan, președinte, vicepreședinții Cristian Ghica și Roxana Wring, precum și reprezentanți ai filialelor cu cele mai bune rezultate — Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, și Levente Elek, președintele filialei Cluj.
UPDATE 11.39. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că liberalii nu sunt în măsura de a face o propunere de premier și că, dacă s-ar ajunge într-o astfel de situație, prima opțiune ar fi Dacian Cioloș, notează Agerpres.
"Nouă ne pare rău că în perioada de campanie electorală nu am vorbit mai mult despre programul economic al PNL. Nu suntem, în momentul de față, în măsura de a face o propunere de premier. Așteptăm rezultatul consultărilor. Așteptăm să vedem ce se întâmplă, dacă partidele își exprimă în mod public interesul de a servi cetățeanul, și deci, în momentul de față, nu avem o propunere de premier, dar dacă ar fi să ajungem în situația de a face propunerea de premier, cu siguranță va fi un om integru, implicat, pentru care să vorbească faptele", a spus Turcan, la Palatul Cotroceni.
Ea a precizat că, în cazul în care PNL ar propune un premier, prima opțiune ar fi Dacian Cioloș.
"Vom urmări ce se întâmplă cu partidele de dreapta, care se clamează a fi de dreapta, vom discuta și vom vedea dacă vom ajunge în acea poziție. Dacă vom ajunge în situația de a propune un premier, bineînțeles că domnul Dacian Cioloș va fi prima opțiune, însă în același timp noi suntem oameni realiști și este clar că am ajunge în situația de a propune premier dacă s-ar forma o coaliție de dreapta. Deci, trebuie să fie o persoană care să poată strânge partidele de dreapta", a adăugat Turcan.
UPDATE. 11.00 PNL a ajuns la consultări. Din delegaţie fac parte: Raluca Turcan, Marian Petrache, Gheorghe Falcă, Mircea Hava şi Cristian Buşoi.
UPDATE 9.47. Potrivit programului, şeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanții PSD (la ora 10,00), PNL (11,00), USR (12,00), pe cei ai ALDE (la ora 13,00), UDMR (16,00), PMP (17,00) și grupului parlamentar al minorităților naționale (la ora 18,00). În invitația adresată liderilor formațiunilor politice președintele Iohannis precizează că delegațiile formațiunilor politice pot fi formate din maximum cinci persoane.
UPDATE: La ieşirea de la Catedrala Sfântul Iosif, unde se afla la un eveniment organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a comentat gestul celor două partide, calificându-l drept "nepoliticos" şi explicând că nu îşi dă seama ce vor aceştia să obţină.
"A fost interpretat foarte corect (n.r. articolul din Constituţie), e o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu îmi dau seama ce vor dori să obţină, dar pur şi simplu greşesc", le-a declarat preşedintele jurnaliştilor prezenţi.
Şi ALDE transmite că nu va da curs invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis privind consultările de miercuri, pe motiv că este "prematură" şi nu respectă procedura indicată de Constituţie, astfel încât este nevoie ca mai întâi să fie convocat Parlamentului şi formată noua majoritate.
Reacţia lui Dragnea
"Vreau să am o reacţie la invitaţia primită de la Cotroceni şi o fac cu tot respectul cuvenit faţă de instituţia prezidentială. M-am uitat cu atenţie pe invitatie şi aici se spune că suntem invitaţi în baza Articolului 85, alineatul 1 din Constituţia României. Care prevede: 'Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.' Acest articol nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Consultările nu se pot face decât în baza articolului 103. Despre majorităţi nu se poate vorbi decât după ce ai intrat în Parlament. Mie mi se pare straniu că au fost invitate la consultări partide care nu fac parte din actualul Parlament, mă refer la PMP şi USR. Am discutat în partid această invitaţie. Nu putem merge la aceste consultări. Noi vrem să respectăm cu stricteţe prevederile constituţionale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciţii de imaginaţie. Cred că după ce fiecare deputat sau senator este validat, se pot face consultări şi vom merge la consultări cu toată deschiderea. Noi nu putem da curs acestei invitaţii bazate pe un articol greşit. Cum să mergem cu o propunere de premier în condiţiile în care parlamentarii nu sunt validaţi? Cine ştie, poate pleacă un parlamentar de la un partid la altul. Nu putem merge la consultari pentri ca noi vrem sa respectam Constitutia.(...) Nu putem da curs invitaţiei", a spus Dragnea.
Preşedintele PSD a mai spus că şeful statului poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie.
Acest articol prevede că ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.
Ce prevede articolul 85:
În schimb, articolul invocat de preşedinte este următorul:
1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Dragnea a mai declarat că ii va răspunde lui Iohannis tot printr-o invitaţie oficială că nu va da curs invitaţiei: "Nu imi permit să fac asta, am primit oficial invitaţie, tot oficial ii vom răspunde".
Totodată, Dragnea a mai spus că PSD nu vrea să modifice legea prin care persoanelor condamnate le este interzis să facă parte din Guvern: "O spun şi acum: noi nu avem de gând să iniţiem în Parlament modificarea legii 90. Noi nu am spus ceva în campanie de care să nu mă ţin de cuvânt. Nu ştiu dacă o va ataca Avocatul Poporului, dar mi se pare şi mie un articol neconstituţional acea interdicţie, dar asta e cu totul o altă discuţie".
Klaus Iohannis: Mâine încep consultările cu partidele. Criteriile de integritate rămân în picioare
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii la Palatul Cotroceni, şi a precizat că mâine are primele consultări cu partidele care au intrat în Parlament, pentru a nominaliza premierul. Şeful statului a mai spus că nu va renunţa la criteriile de integritate pentru desemnarea şefului Executivului şi a punctat că acestea nu sunt condiţionate de nicio altă lege.
Pe de altă parte, preşedintele a dat de înţeles că nu ia în calcul dizolvarea Parlamentului, dacă nu se ajunge la un acord privind desemnarea prim-ministrului şi a afirmat că nu se teme de suspendarea din funcţie, demers pe care l-a catalogat drept "legitim şi corect"
Este prima reacție a președintelui României după încheierea alegerilor parlamentare și aflarea rezultatelor. Reamintim că Iohannis a anunțat, înainte de scrutin, că nu va numi un premier condamnat penal.