Dosarul în care Victor Ponta era suspectat de evaziune fiscală, clasat de Parchetul General
Veste bună pentru Victor Ponta. Dosarul în care fostul premier era vizat de acuzaţii de evaziune fiscală, potrivit procurorilor DNA, a fost clasat de Parchetul General, anunţă Realitatea Tv. Vorbim de un dosar disjuns din cauza Turceni-Rovinari.
La scurt timp de la anunţul Parchetului General, Victor Ponta a avut şi o reacţie, pe pagina sa de Facebook.
Reacţia lui Ponta
Acesta spune că, de fapt, procurorul DNA Jean Uncheşelu, cel care i-a deschis dosarul, este cel care trebuie să comenteze decizia:
"Ma intreaba jurnalistii cum comentez decizia Parchetului General! Acuzatia ca nu am inregistrat fiscal un contract de inchiriere putea fi verificata in maxim 24 ore ( deoarece in declaratia mea de avere era trecut chiar si nr. de inregistrare de la Administratia Fiscala din Gorj - locul de domiciliu)! Dl procuror Uncheselu mi-a deschis si a "lucrat" la acel dosar doi ani dupa care nu l-a clasat ( pe motivul evident ca fapta nu exista - asa cum prevedea legea) ci l-a declinat catre Parchetul General pentru continuarea cercetarilor. Cred ca nu pe mine ar trebui sa ma intrebe cum comentez solutia ci pe Dl procuror Jean Uncheselu!", a scris Victor Ponta.
Dosarul, trimis de DNA la Parchetul General, în mai 2017
În mai 2017, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis la Parchetul instanţei supreme un dosar care vizează fapte de evaziune fiscală ce ar fi fost comise de Victor Ponta şi de alte persoane.
Potrivit unor surse judiciare, dosarul trimis de procurorii anticorupţie la Parchetul instanţei supreme vizează fapte de evaziune fiscală. Dosarul de conflict de interese clasat în urmă cu aproape două luni era desprins din cauza “Turceni - Rovinari”, în care sunt judecaţi, din 2015, fostul premier Victor Ponta, fostul senator Dan Şova şi foştii directori ai complexurilor energetice Rovinari şi Turceni, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea.
În 5 iunie 2015, DNA a cerut Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese, însă deputaţii au respins solicitarea, în 9 iunie 2015. Procurorii arătau, în cererea trimisă atunci Camerei Deputaţilor, că Victor Ponta, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut ar fi primit foloase din partea acestuia. Potrivit procurorilor, în august 2012, Ponta l-a desemnat pe Dan Şova în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012 l-a desemnat ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în februarie 2014, ministru interimar al Transporturilor, iar în martie 2014, ministru al Transporturilor.
Care erau acuzaţiile din dosarul Turceni- Rovinari
În dosarul “Turceni-Rovinari”, judecat din 2015 la instanţa supremă, ancheta a durat aproape patru ani. Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului. Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul sau de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.