MENIU

DOSAR DE POLITICIAN: Sergiu Vizitiu, un boboc politic mic şi portocaliu, dar plin de euro

Sergiu Vizitiu, un boboc politic mic si portocaliu ,dar plin de euro

Astăzi spargem gheaţa şi promovăm la rubrica noastră un boboc politic mic şi portocaliu, dar plin de euro, tocmai din îndepărtatul Vaslui - considerat pe bună dreptate - polul sărăciei din România. Numele sau este Sergiu Vizitiu şi este deputat PDL, om de afaceri prosper şi junior între ale politicii. Vizitiu s-a plictisit de Iaşiul natal şi s-a făcut deputat la Bucuresti. La Vaslui este doar în trecere pentru că acolo a găsit un loc bun să candideze. Principala sa calitate politică pentru care democrat- liberalii i-au dat un colegiu de deputat sunt, aşa cum spuneam, banii.. Mulţi bani, făcuţi pe seama statului şi multe alte afaceri imobiliare. De asemenea, foarte mulţi bani cash. Dacă stăm să ne gândim correct, banii tind să devină de fapt singură calitate cerută unui politician în România pentru a ocupa funcţii importante.

La Vaslui viaţa e grea şi noroioasă. Judeţul este unul dintre cele mai mici şi cu cei mai mulţi şomeri din România:  aproape 17.000 de vasluieni nu au locuri de muncă. Doar 5 000 beneficiază de ajutor de şomaj. Este inutil să mai amintim că Vasluiul are cei mai mulţi locuitori plecaţi la munca de jos în străinătate, că reţelele de prostituţie îşi racolează cu predilecţie victimele din această zonă, sau că niciunui lider politic de la Bucuresti nu-i trece prin cap să se intereseaze de această zonă calamitată de sărăcie. Politicienii locului sunt că fantomele din desene animate, nu-i vezi, nu-i cunoşti, nu apar… De aceea, judeţul a fost din punct de vedere politic, un fel de haltă CFR, în care stai puţin în speranţa că prinzi un tren mai bun. Pe la Vaslui a trecut şi Traian Băsescu, în calitate de deputat sau fostul ministru PNL de Interne, Cristian David.

Vizitiu este un no name, presa locală l-a descoperit cu surprindere după ce a ajuns deputat în decembrie. Apoi au ieşit şi afacerile sale la lumină - între anii 2009-2012 - a semnat contracte pe bani publici pentru construcţia de drumuri, clădiri civile şi reţele de apă şi clădiri, prin intermediul companiei Huge Construct SRL din Lunca Cetăţuii ; aici Vizitiu are are şi un depozit de materiale de construcţii.

Vizitiu a încasat sume importante de la Compania Naţională de Drumuri pentru reabilitarea unei şosele la Agnita în valoare de 16 milioane de lei, dar şi lucrări similare la primării din Botoşani şi Vaslui în valoare cumulată de 17 milioane de lei. În judeţul Iaşi, compania lui Vizitiu a reabilitat clădirile mai multor primării pentru circa 10 milioane de lei.

Averea sa declarată îl face să fie unul dintre cei mai prosperi deputaţi PDL. Vizitiu deţine 10 terenuri intravilane în judeţul Iaşi, 8 apartamente, 7 case şi 1 spaţiu comercial. În mai 2012, deputatul a vândut un teren şi o construcţie situate într-o comună din judeţul Iaşi la preţul de 54.000 EUR. Adevărata surpriză o găsim însă la capitorul împrumuturi, semn că deputatul este darnic de felul său. Acesta a acordat firmelor în care este acţionar împrumuturi în nume personal în valoare totală de 3,4 milioane de lei (1 milion de dolari), în plus a mai acordat împrumuturi în nume personal către cinci persoane fizice, în valoare totală de 4.000.000 RON şi 226.000 EUR . Vizitiu dispune astfel de sume de bani cash impresionante pentru un muritor de rând.

În final, nu putem să nu tragem o concluzie amară despre situaţia din Partidul Democrat Liberal, având în oglindă dosarul tânărului politician Vizitiu de la Vaslui. PDL a devenit un partid bântuit de spectrul falimentului politic: marii baroni ai partidului s-au retras în vizuinele lor locale şi aşteaptă să vadă cum se va sfârşi meciul dintre Elena Udrea şi Vasile Blaga. Bătălia este una simbolică, între vechii lideri democraţi obişnuiţi cu şmecheriile de culise şi lupii tineri care s-au îmbogăţit la guvernare în ultimii 8 ani. Din această specie face parte şi Elena Udrea şi grupul ei de susţinători. Băieţii tineri şi cu bani, asemenea lui Vizitiu, se-nghesuie să prindă un loc în faţă în microbuzul PDL, care să-i ducă din nou la guvernare în câţiva ani. Pilotul desemnat de Traian Băsescu pare a fi Elena Udrea, care are profilul perfect de om de afaceri politic fără scrupule, meserie învăţată de la soţul dânsei, Dorin Cocoş.

Ca într-o afacere, îmbogăţiţii din PDL sunt dispuşi să bage adânc mâna în buzunar pentru a asigura fondul de rulment al partidului… afacerea poate să dea profit în câţiva ani dacă USL se rupe înainte de alegerile prezidenţiale. Miza politică a noii generaţii este afacerea politică ca mijloc de îmbogăţire. Dacă până şi lui Dan Diaconescu sau Sebi Ghiţă le-a ieşit afacerea , cum să nu fii invidios?!  În anii ce vor veni, România va fi o halcă de carne pe taraba politicii unde se va negocia, se va tăia şi se vor înfrupta fără scrupule şi ideologii politice cei care au bani şi influenţă. Până la urmă, Traian Băsescu avea dreptate: trebuie ca România să scape de spectrul FSN al anilor '90 şi să între definitiv sub zodia CPC, adică a Capitalismului Politic de Cumetrie!