MENIU

Dilema privind plăcuţele de înmatriculare. Modificarea Convenției permite număr format din litere

Poliția rutieră din București se bâlbâie în scandalul plăcuțelor anti PSD. Astfel, în sprijinul deciziei de a-l sancționa pe șoferul mașinii, instituția a invocat o Convenție ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre. Polițiștii reclamau că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție, dat fiind că e format doar din litere. Numai că această convenție a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate doar din litere. Prin urmare, șoferul ar fi avut dreptul să circule cu plăcuțele anti PSD.

Mai mult, în conferința de presă de luni, polițiștii și-au arătat din nou nepriceperea. Întrebaţi dacă actul pe care l-au invocat pentru reţinerea permisului şi a numerelor de înmatriculare, Convenţia de la Viena, s-a modificat între timp, în favoarea şoferului, reprezentanţii Poliţiei au dat un răspuns ca în bancurile cu milițieni: ,,Se va stabili ulterior". 

Concret, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a susținut că amendamentul sus-menționat reprezintă „o situație ipotetică”, dar „aceste aspecte se vor stabili cu exactitate și certitudine în cadrul verificărilor efectuate în cadrul dosarului penal deschis”. Totodată, el a susținut că această modificare a paragrafului 1 din anexa 2 a Convenția de la Viena „nu a fost ratificată”. Imaginile, mai jos:

 

Ce prevede modificarea din 2016 a Covenției ONU

 În 2014, Guvernul Belgiei a cerut amendarea Convenției, astfel încât numerele de înmatriculare să poată fi formate din cifre, litere, cifre și litere. Practic, Belgia a vrut să adauge și posibilitatea ca numerele de înmatriculare să poată fi formate exclusiv din litere, ceea ce până la acel moment era interzis.

Reacţia Poliţiei Române în cazul numerelor de înmatriculare M**EPSD

În aprilie 2016, secretariatul general al ONU emite o notificare în care arată că amendamentul depus de Belgia va intra în vigoare în 19 septembrie 2016, dat fiind că nu au existat obiecții/cereri de respingere în perioada de 12 luni în care acestea puteau fi depuse. Vezi aici notificarea. În acest moment, forma Convenției de la Viena care apare pe site-ul ONU cuprinde amendamentul acceptat în 2016.

Cu alte cuvinte, legislația ONU la care Poliția rutieră se raporta a devenit caducă. Singurul semn de întrebare este dacă modificarea Convenției mai trebuia transpusă printr-o lege internă de ratificare. Potrivit unor juriști consultați de G4Media.ro, nu mai era nevoie de ratificarea modificării, mai ales că România a fost reprezentată la ședința în care s-a operat modificarea la Convenție.

De regulă, orice modificare la o convenție devine opozabilă statelor membre și automat li se aplică, au declarat alți juriști pentru G4Media.ro.

Primul interviu cu șoferul celebrei mașini cu numerele anti-PSD