Cristian Diaconescu: România a ieşit de la summit cu mai multe garanţii de securitate decât a intrat
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a făcut o analiză, la emisiunea Jocuri de Putere cu Rareş Bogdan, după summit-ul NATO de la Varşovia.
Cristian Diaconescu a explicat că, din punctul său de vedere, summit-ul de la Varşovia a fost unul "de etapă", precizând şi că România a primit suficiente garanţii de securitate.
"Un summit considerat de mulţi ca fiind cel mai important eveniment de acest gen după încheierea Războiului Rece, pregătit minuţios, cu o agenda extrem de încărcată, summitul a abordat şi teme care lipseau din dialogul politic internaţional, teme precum războiul hibrid, de fapt s-a încheiat şi o înţelegere între UE şi NATO şi s-au luat decizii despre crize majore care au bântuit în mod real Europa şi faţă de care era clar că e nevoie de răspunsuri şi din punct de vedere al securităţii.
A fost un summit de etapă, a respectat paradigma în care se gândeşte astfel, cel puţin în domeniul securităţii. Pe de o parte, s-a concretizat ieea de descurajare, în privinţa ameninţării venite dinspre est, prin decizii importante, mai ales că jumătate din declaraţia finală a summitului prezintă o reacţie la adresa faptelor abuzive ale Rusiei. Alt element care a marcat summit-ul, în al doilea rând, păstrarea canalului de dialog cu Federaţia Rusă a fost foarte important. Un mod de dialog care a încercat să acopere diferenţele existente în interiorul NATO în privinţa percepţiilor de ameninţare dinspre est, există state mult mai flexibile, doritoare în principal de a reîncălzi dialogul cu Moscova, există state mai îngrijorate, ca şi România, aflate în zona de contact. Summitul e important dacă deciziile sunt implementate.
Povestea privind securitatea ţării noastre nu se termină la acest summit. Strict pragmatic vorbind, România a ieşit din summit cu mai multe garanţii de securitate decât avea când a intrat.
Testul de coeziune şi solidaritate, în mare parte, în ce priveşte statele NATO, a reuşit. Semnalul a fost transmis. Summitul nu era menit a arăta că ţările membre ale alianţei se pregătesc de război, ci îşi întăreau garanţiile colective şi individuale pentru a arăta unui potenţial adversar că, în condiţiile în care introduce în strategia sa ideea de intervenţie, acolo unde va interveni, nu va întâmpina numai o forţă naţională, ci una multinaţională, a forţelor NATO", a mai spus fostul ministru al Afacerilor Externe.