MENIU

Diaconescu: "Cameron a jucat politic foarte bine". Ce riscă Marea Britanie dacă ar ieși din UE

<p>Cristian Diaconescu, despre retragerea Regelui Mihai: Succesiunea la tron trebuie reglementată</p>

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a comentat, duminică seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", acordul la care au ajuns liderii statelor membre ale Uniunii Europene privind menținerea Marii Britanii în UE, dar și riscurile pe care le reprezintă în continuare criza refugiaților.

"După părerea mea și nu vreau să fiu foarte abrupt, Marea Britanie a blufat. Eu cred că referendumul va prezenta opinia societății britanice în sensul de a rămâne în interiorul Uniunii Europene. Solicitările, oricum, ale Marii Britanii erau maximale. Practic, loveau în tot ce înseamnă principiile de echitate și validitate la nivelul UE.  David Cameron a jucat politic foarte bine. Oricum Marea Britanie e cel mai detașat membru al UE. Nu sunt parte a Spațiului Schengen, a zonei euro, cooperarea polițienească și judiciară cu Marea Britanie este la limite reduse. Ei beneficiază alături de Danemerca și Irlanda de excepții în ce privește primirea imigranților în UE. La aceste privilegii și-au mai adăugat o serie de elemente", a declarat Diaconescu.

În viziunea sa, situația Marii Britanii 'ar deveni extrem de complicată' dacă ar decide, în urma referendumului din 23 iunie, să iasă din UE.

"Din punctul de vedere al consecințelor unui astfel de gest, eu cred că cea care ar avea de pierdut enorm ar fi Marea Britanie pentru că, odată ieșită din Uniunea Europeană, va trebui să renegocieze cu piața unică europeană, care va fi pusă clar de Bruxelles în parametrii pe care îi au cu Norvegia și Elveția. În al doilea rând, dacă privim la acordul pe care Norvegia și Elveția îl au cu UE, vom vedea că sunt supuse unor reguli extrem de stricte în ce privește validitatea pieței unice. Au obligații mult mai mari decât are Marea Britanie în interiorul UE. Este posibil ca, pe acest fundal, Scoția să se regândească la ideea independenței, rămând membră a UE. Dacă mai adăugăm și faptul că sunt convins că SUA au un apetit minim spre zero de a renegocia, într-o formulă de separație, bazele de submarine din zonă. Situația pentru Marea Britanie ar deveni extrem de complicată, fiind pusă din afara UE să cedeze la compromisurile pe care astăzi le-a obținut în interiorul UE", a detaliat Diaconescu.

În ceea ce privește clauza care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor comunitari străini și cotele pe piața muncii, Diaconescu consideră că "problema poate nu va fi atât de sensibilă în Marea Britanie cât în alte țări".

"Situația poate deveni extrem de complicată. Aceste limitări se vor aplica cum? În cooperare cu statul de unde pleacă, îi voi opri la graniță? Nu ai de unde să știi pentru că 90 de zile are dreptul de intrare. După, ce se va întâmpla mai departe? Va fi nevoie de cooperarea statului de unde a plecat?", a adăugat Diaconescu.

Referindu-se la criza refugiaților, Diaconescu a punctat faptul că este necesară o luptă diplomatică pentru a menține solidaritatea europeană.

"Evident că această luptă se va face printr-o serie de pași în față, compromisuri....un joc sofisticat. Sper că suntem poziționați din acest punct de vedere. Cred că trebuie la nivel european să fim sinceri cu cetățenii noștri. Situația din Siria e cât se poate de complicată (...) Câtă vreme nu va exista o solidaritate euroatlantică și o consecvență europeană cât se poate de categorice, vom pierde această luptă și consecințele vor fi dezastruoase. Pe criza refugiaților situația va deveni din ce în ce mai complicată. Există posibilitatea pentru România de a-și alege categoriile de refugiați. A sta și a aștepta ce se întâmplă și a nu ști dacă acceptăm sau nu cote obligatorii. Noi practic am rămas cu o poziție spusă la un consiliu de jusțiție și afaceri interne", a mai spus Diaconescu.