MENIU

DEZVĂLUIT. Motivul pentru care NICOLAS SARKOZY ar fi refuzat să dea mâna cu TRAIAN BĂSESCU

Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy

Summiturile UE sunt destul de obositoare, relevă o nouă carte cu titlul "Europa's Strippenzieher” (Cei care trag sforile în Europa), lansată la Berlin, care prezintă amănunte picante și detalii secrete ale summiturilor Uniunii Europene, scrie EUObserver, citat de EVZ.ro. Unul dintre amănunte îl vizează pe Traian Băsescu.

Printre datele referitoare la disputele dintre David Cameron, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, în cartea "Europa's Strippenzieher” (Cei care trag sforile în Europa), lansată la Berlin, se amintește și o reuniune din octombrie 2010, la care oficialul german, supărată pe autoritățile din Grecia, care nu și-au respectat promisiunile, după ce au primit un împrumut din partea UE a propus ca „articolul 7 al Tratatul european, care spune că se poate retrage dreptul de vot unei țări, în situații foarte seriose, precum încălcarea drepturilor omului, să se aplice și pentru statele care pun în pericol zona euro, moneda euro și, în definitiv, existența UE”.

Președintele Traian Băsescu a fost primul care a obiectat. „Situația nu poate fi echivalată cu încălcarea drepturilor omului”, a spus el.

Luxemburgul, Spania și Grecia au fost, de asemenea, șocate de această propunere, scriu autorii.

Doar Sarkozy a susținut-o pe Merkel atunci, precizând că suspendatea dreptului de vot este menționată în Tratat și nu este nerezonabilă, a explicat el.

Așa se poate explica atitudinea lui Sarkozy, care la summit-ul UE din octombrie 2010, a refuzat să stea de vorbă şi chiar să dea mâna cu Traian Băsescu, după cum a relatat atunci întreaga presă internațională.