Deţinuţii politic şi deportaţii ar putea fi DESPĂGUBIŢI
Deputaţii din Comisia juridică au propus, miercuri, stabilirea unui cuantum de cel mult 24.000 de euro pe an de închisoare şi de 18.000 de euro pentru fiecare an de deportare pentru deţinuţii politici şi deportaţi, precum şi eşalonarea pe patru ani a sumelor ce urmează a fi plătite acestora.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avut, miercuri, pe ordinea de zi, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Comisia a înfiinţat un grup de lucru care a dezbătut punerea în acord a reglementării actuale, respectiv a Legii 221/2009 cu prevederile din decizia CC, care a declarat această reglementare ca fiind neconstituţională.
Grupul de lucru a dezbătut şi propus, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii asociaţiilor foştilor deţinuţi politici şi asociaţiilor celor deportaţi, o serie de amendamente convenite şi de Comisia juridică a Camerei.
Astfel, s-a propus, în primul rând, stabilirea unui cuantum de cel mult 24.000 de euro pe an de închisoare şi de cel mult 18.000 de euro pentru fiecare an de deportare, beneficiarii urmând a fi cei cărora li s-au aplicat condamnări cu caracter politic sau au fost deportaţi, precum şi soţul supravieţuitor.
De asemenea, s-a propus stabilirea unei perioade de trei ani în care se poate introduce o nouă acţiune în constatarea drepturilor de către foştii deţinuţi politici sau de către cei deportaţi, precum şi eşalonarea pe patru ani a sumelor ce urmează a fi plătite acestora.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat, după şedinţa Comisiei juridice, că nu există temerea privind apariţia unor noi probleme de neconstituţionalitate, având în vedere că între timp a apărut decizia pilot a CEDO care recomandă introducerea în materia despăgubirilor a unor plafoane maximale, astfel încât acestea să şi poată fi plătite.