MENIU

Destabilizarea Rep. Moldova: cine sunt TRĂDĂTORII. Cum încearcă rușii să se mute la granița României

Ilan Șor/ Captură video Youtube

Apar dovezi bombă despre cum încearcă rușii să schimbe guvernul de la Chișinău. Mai multe documente obținute de serviciile de informațiile ucrainene și consultate de publicaţia americană The Washington Post arată modul în care Moscova continuă să manipuleze țările din Europa de Est. După ce mii de protestatari au cerut demisia Maiei Sandu, Ilan Șor omul din spatele protestelor, un oligarh acuzat că a furat un miliard de dolari şi care se află în exil în Israel, a fost felicitat de Moscova, scrie publicația americană. Șor anunță noi proteste. 

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, l-a poreclit pe Şor "cel tânăr". Are 35 de ani şi este o piesă cheie în eforturile Kremlinului de a submina guvernul pro-european şi pro-occidental din Moldova, arată documentele obţinute de serviciile de informaţii moldoveneşti şi ucrainene.

"Așadar, nu avem altă soluție decât să-i apucăm de urechi și să-i scoatem afară din birourile lor", spune Șor, în mesajul de pe contul său de Facebook.


Sancțiunile impuse de americani vizează blocarea eventualelor active ale lui Ilan Șor în Statele Unite, un om de afaceri născut în Israel şi devenit politician în Republica Moldova, de unde a fugit în 2019. Imediat după măsurile luate de SUA, Ilan Șor a reacționat.

„Aceste sancțiuni reprezintă însă o mare victorie. Și asta deoarece, demonstrează că Maia Sandu se teme teribil de viitoarele proteste și înțelege că i se apropie sfârșitul”, a declarat Ilan Șor într-un material video postat pe pagina sa Facebook.

Oligarhul din Republica Moldova este căsătorit cu o cântăreaţă decorată de către preşedintele rus Vladimir Putin. Bărbatul a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de deturnarea unui miliard de dolari din bănci moldoveneşti, celebrul dosar denumit ”furt al secolului” din 2014. Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, Șor a acţionat împreună cu Rusia pentru a înfiinţa o alianţă înainte de alegerile din 2021, după care a încercat, cu susţinerea Moscovei, să submineze eforturile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană.

Aceste sancţiuni îl vizează şi pe alt oligarh, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova în 2020, în urma unor acuzaţii de corupţie.

Statele Unite i-au refuzat acestuia intrarea pe teritoriul american.

Departamentul Trezoreriei a sancţionat de asemenea alte 19 persoane pe care le acuză de amestec în Republica Moldova, susținând în acest fel Rusia. 

Mai multe articole despre:
republica moldova rusi romania tradatori