MENIU

Deputații au decis! Se desecretizează protocoalele SRI

Comisiile juridică şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au adoptat raport favorabil cu amendamente la Legea pentru declasificarea deciziei CSAT 17/2005, una dintre prevederi fiind desecretizarea tuturor protocoalelor SRI cu instituţiile statului român. Votul, posibil în plenul de miercuri.

„Art 4. De la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecreztizează toate protocoalele sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român. Serviciul Romîn de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizaţă şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie si justiţiei”, prevede unul dintre amendamentele depuse de unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Mircea Drăghici.

Proiectul de lege, iniţiat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei a primit raportul de adoptare cu amendamente în şedinţa de marţi. Au fost 25 de voturi pentru şi 14 împotrivă. Iniţiativa legislativă este posibil să fie votată în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Printre amendamentele formulate marţi de Mircea Drăghici şi adoptate de comisiile de specialitate se numără şi unul care prevede că nu răspund penal lucrătorii din SRI, precum şi cei din toate instituţiile emitente care pun la dispoziţia Comisiei de control SRI documente sau declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT.

„Art. 6 - Lucrătorii din SRI precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”, prevede amendamentul social-democratului.

O altă prevedere nou introdusă în proiectul de lege şi adoptată de deputaţi stipulează că documentele centralizate la Comisia de control SRI pot fi consultate la cerere, respectiv pot fi eliberate copii.

„Art 3 - (1) Documentele prevăzute la art 1. sunt centralizate de Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea”, prevede amendamentul adoptat de comisiile juridică şi pentru apărare ale Camerei Deputaţilor.

Pe 22 octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei, iniţiat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi deputatul PSD Mircea Drăghici.

Proiectul de lege a fost depus pe 29 iunie, la Parlament şi a fost înregistrat în procedură de urgenţă, Senatul votând în calitate de prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor fiind decizională.

Mai multe articole despre:
justiţie SRI desecretizare parchete protocoale