MENIU

Vot în Parlament: Primarii vor fi aleși dintr-un singur tur, șefii de CJ, aleși de membrii CJ

Camera Deputatilor, în calitate de camera decizionala, a adoptat miercuri trei legi electorale - legea finantarii partidelor si campaniilor electorale, reexaminata la cererea presedintelui, legea partidelor politice si legea alegerilor locale. 

Principala prevedere este alegerea primarilor intr-un singur tur si alegerea indirecta a presedintilor de consilii judetene. 

"PNL a votat in favoarea tuturor legilor electorale. Ne pastram rezervele pentru alegerea primarilor intr-un singur tur, preferinta noastra a fost pentru alegerea in doua tururi de scrutin, evaluand insa avantajele acestui proiect am considerat ca merita un vot pentru pentru ca reprezinta un pas inainte", a declarat Mihai Voicu, presedintele Comisiei de elaborare a legilor electorale, la finalul votului pentru legea alegerilor locale. 

Amintim ca liberalii au incercat sa treaca un amendament pentru alegerea primarilor in doua tururi, insa acesta a fost respins de fiecare data. 

O alta modificare este faptul ca cetatenii UE pot fi alesi primari. 

Consiliile locale si judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale. 

Textul noii legi a alegerilor locale mai prevede ca, pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare.

La alegerile locale isi pot exercita dreptul de vot cetatenii romani care au implinit 18 ani si numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta, scrie Hotnews.ro.

 Ce spune Ponta 

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri referitor la votul dat în Camera Deputaților privind modificările duse legii alegerilor locale, că acest schimbări au fost făcute prin consens politic. 

”A fost un acord politic încă din Comisia specială referitoare la alegerile locale. Nu putea să câștige un singur punct de vedere. S-a găsit un punct de vedere care este susținut de toată lumea”, a declara Victor Ponta.

Deputații  au aprobat miercuri modificările aduse la legea alegerilor locale, cu 278 de voturi ”pentru”. Una dintre modificări se referă la alegerea președinților în mod indirect, prin votul consilierilor județeni.

O altă modificare importată se referă la alegerea primarilor. Astfel, s-a decis ca edilii să fie aleși într-un singur tur de scrutin.