Deputații au respins modificarea regulamentului Camerei
Camera Deputatilor a respins, miercuri, modificarea regulamentului propriu, care stabilea ca revocarea presedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, iar cererea de arestare preventiva, retinere trebuie sa fie motivata "in fapt si in drept". Deputatii au votat cu 186 voturi "pentru", 108 abtineri si 4 voturi "impotriva", insa este vorba despre o lege organica, astfel ca erau necesare 198 de voturi favorabile, informează HotNews.ro.
Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca UDMR considera ca majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar ca s-a limitat dreptul la cuvant al deputatilor:
"Dreptul la cuvant ne-a fost taiat, noi ne-am inteles. Nu este in interesul parlamentarismului si politica de pumn in gura a majoritatii nu a dat roade de data aceasta".
Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a spus, la randul sau, ca regulamentul a fost respins din cauza unei" incapatanari" de a amana aceasta dezbartere pentru o saptamana.
"Din pacate, s-a respins regulamentul din cauza unei incapatanari de a amana dezbaterea cu o saptamana. Dezbaterea a fost jenanta, nimeni nu a inteles despre ce este vorba, e pacat de partile bune. Suntem dispusi sa ne asezam la masa sa discutam", a afirmat Orban.
La randul sau, liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a apreciat ca motivele invocate de deputatii UDMR si PNL care s-au abtinut la vot reprezinta "doua incercari jenante de a sustine motive care nu exista".
"Nu s-a dorit transparenta pentru ca nu v-a impiedicat nimeni sa vorbiti, n-ati dorit ca deciziile CC sa fie prinse si nici transparentizarea procedurilor in cazul cererilor justitiei. Este un santaj minor, mi-ati votat doar doua din cinci. Vom relua discutiile, nu au fost duse la bun sfarsit pentru niste ambitii stupide", a spus Neacsu.
Acest vot are loc dupa ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentara, eliminand faptul ca cererile de arestare preventiva, retinere si perchezitie a deputatului trebuie sa cuprinda motive temeinice si concrete si introducand faptul ca aceste cereri trebuie motivate "in fapt si in drept", punand in acord cu decizia Curtii Constitutionale.
Regulamentul respins mai prevedea si termene in cazul cererilor de incepere de urmarire penala a unui deputat fost ministru, astfel incat Comisia juridica trebuie sa prezinte Biroului Permanent in 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.
O modificare a regulamentului care a cazut la vot prevedea ca presedintele Camerei va putea fi revocat inainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminandu-se posibilitatea revocarii acestuia la schimbarea majoritatii.
Regulamentul instituia si ora primului ministru odata pe luna, la inceptul fiecarei luni calendaristice si faptul ca deputatilor absenti nemotivati li se va retine 1% din indemnizatia bruta.
Mai multe pe HotNews.ro.