Departamentul de Stat al SUA, încă o BILĂ NEAGRĂ pentru România. Unde loveşte RAPORTUL
Departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul privind situatia respectarii drepturilor omului in 2017 si Romania este dur criticata pentru nivelul coruptiei la nivel guvernamental.
"Coruptia ramane o practica raspandita in randul oficialilor, in ciuda numeroaselor dosare de renume. Au existat multe informari despre coruptia la nivel guvernamental in timpul anului 2017. Coruptia ramane o problema, potrivit indicatorilor Bancii Mondiale. Mita este in continuare un fenomen raspandit in sectorul public. Legile nu au fost mereu implementate eficient si oficiali, dar si judecatori uneori sunt implicati in practici corupte. Imunitatea actualilor si fostilor membri ai guvernelor care sunt si parlamentari a blocat unele anchete", sunt cateva concluzii ale raportului Departamentului de Stat american, noteaza ziare.com.
Printre probleme identificate in ceea ce-i priveste pe oficiali se numara situatiile de conflict de interese, lipsa de valori etice in indeplinirea atributiilor si lipsa de integritate. E amintita si coruptia din sistemul public de sanatate, iar raportul noteaza ca Guvernul nu a luat masuri care sa limiteze acest flagel.
Este laudata, insa, activitatea DNA.
"DNA a continuat sa ancheteze numeroase cazuri de coruptie in care erau implicati politicieni, functionari publici sau membri ai sistemului juridic", mai remarca raportul, care face si un bilant al Directiei: "pana la sfarsitul lui august, 209 dosare au fost trimise in judecata, in care erau cercetati 573 de inculpati, inclusiv un ministru, doi parlamentari, un judecator, un procuror, 12 primari si 16 politisti".
Departamentul de Stat al SUA: România n-a reuşit să atingă standardele UE privind închisorile
Raportul remarca insa ca pedepsele pentru infractiuni similare variaza mult in Romania, de la caz la caz.
Si activitatea ANI e mentionata: "Pana pe 13 octombrie, ANI a identificat 5 cazuri de discrepante majore intre veniturile si averea unor oficiali, totalizand o suma de 6,2 milioane de lei. Au fost identificate si 139 de cazuri de incompatibilitati, 79 de cazuri de conflict de interese, dintre care 18 penale si 2 cazuri cu implicatii clare de coruptie".