MENIU

Decizie în Comisia Juridică: Aleşii care şi-au angajat rudele, iertaţi

Aleșii vor să anuleze interdicțiile aplicate senatorilor și deputaților care și-au angajat rudele la Parlament în perioada 2007-2013! Proiectul a primit astăzi unda verde de la deputații-juriști. "Se recurge la spălarea în masa" a unor deputați și senatori, atrage atenția Opoziția. 

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat luni propunerea legislativă pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, inițiator fiind deputatul social-democrat Florin Iordache.

Deputații au votat un articol conform căruia interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 — 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept.

Conform unui amendament, persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor actuale sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată cu această propunere legislativă.

Predoiu: Comisia juridică a adoptat o modificare care încalcă obligațiile asumate de România prin MCV

"Comisia juridică a modificat două legi, una privind integritatea în funcțiile publice și cealaltă privind Agenția Națională pentru Integritate, adăugând un alineat prin care o serie de rapoarte ale ANI care vizau deputați și senatori în ceea ce privește interdicții și incompatibilitățile în perioada 2007 — 2013 au fost declarate nule de drept. Mai pe românește spus e un articol care înlătură orice posibilitate a ANI de a pune în discuție incompatibilități, interdicții în perioada 2007 — 2013 privind unii deputați și senatori. Lăsând la o parte faptul că această lege încalcă principiul egalității în fața legii, pentru că se referă doar la o categorie de demnitari publici, nu are în vedere și primarii, de exemplu, această modificare făcută astăzi de către PSD — ALDE încalcă flagrant obligațiile pe care ni le-am asumat prin Mecanismul de Cooperare și Verificare", a spus deputatul PNL, la Palatul Parlamentului.

Predoiu a susținut că aceasta este "încă o dovadă" că PSD și ALDE "nu pricep ce înseamnă acest mecanism, ce obligații ne incumbă, cât de mult a ajutat el România să își ocupe un loc în cadrul Uniunii Europene".

Mai multe articole despre:
parlamentari ANI comisia juridică