MENIU

Decizie definitivă a ICCJ: Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al orașului Sfântu Gheorghe

Steagul județului Harghita

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, prin sentință definitivă, că adoptarea steagului secuiesc drept drapel al Municipiului Sfântu Gheorghe este ilegală. Disputa legată de controversatul drapel a izbucnit în urmă cu un deceniu și s-a acutizat din 2021, când guvernul a dat curs solicitării organizațiilor maghiare.

ICCJ a respins, practic, recursurile înainte de pârâți.  

„Admite excepţia nulităţii recursului declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. 

 

Anulează, ca nemotivat, recursul declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 47 din 20 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Respinge excepţia nulităţii recursurilor declarate de pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, ca neîntemeiată. Respinge recursurile declarate de pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 47 din 20 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta Asociaţia Sepsireform în favoarea recurenţilor-pârâţi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 21 februarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată pe site-ul ICCJ.

 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), organizația care a reclamat în instanță adoptarea steagului Municipiului Sfântu Gheorghe, a salutat decizia ca o „victoria finală”, potrivit covasnamedia.ro.

 

Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al oraşului Sfântu Gheorghe, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta a respins definitiv și irevocabil recursul Guvernului și a dat câștig de cauză Formului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș demonstrând că simbolul monoetnic pe care sunt reprezentați doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfântu Gheorghe.

 

 

O luptă de 10 ani, dusă de Forumul Civic al Românilor ajunge astăzi să obțină victoria finală! În 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă steagul secuiesc ca drapel oficial al oraşului, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani (...). Acum, instanţa de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a respins definitiv și irevocabil recursul şi a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar”, se arată în comunicatul de presă semnat de președintele FCRCHM, Dragoș Burghelia.

 

Anul trecut, când Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea Guvernului prin care se înființa controversatul steagul, primarulul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat că decizia este incredibilă și absurdă.

 

Steagul a fost adoptat oficial în iunie 2021, a fost în repetate rânduri subiect de controverse între organizații românești și maghiare.