Decizie CEDO în privinţa cătuşelor. CNA: Atenţionare privind prezentarea celor încătuşaţi la TV
Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO, a constatat faptul că imobilizarea unei persoane în cătușe și plimbarea acesteia prin fața presei constituie un tratament degradant, interzis de articolul 3 al Convenției, se arată într-un comunicat de presa remis realitatea.net de către Valentin Jucan.
De astăzi, există o decizie CEDO care devine precedent. Dosarul Popovi contra Bulgaria. În acest context, Valentin Jucan, membru CNA, atrage atenţia televiziunilor şi membrilor instituţiei, pentru adoptarea articolului 3 din Convenţie şi asupra consecinţelor privind continuarea practicii de "plimbare a persoanelor în cătuşe prin faţa presei". "România se poate situa în procese similare", atrage atenţia Valentin Jucan.
Redăm, în continuare, comunicatul de presă:
"Această constatare este parte a deciziei pronunțate de Curte, astăzi, 9 iunie, în dosarul Popovi contra Bulgariei, speță în care a fost analizată procedura după care se poate înregistra video și difuza reținerea unei persoane. Astfel, instanța europeană a apreciat că difuzarea acestor imagini reprezintă ingerință în dreptul la viață privată, drept consacrat de articolul 8 din Convenție.
În acest context, formulez în nume propriu și solicit public Consiliului Național al Audiovizualului – C.N.A., clarificarea aspectelor care țin de modul în care astfel de imagini pot fi difuzate, cu atât mai mult cu cât prevederile articolului 42 din Decizia 220 a C.N.A. NU au fost respectate și aplicate niciodată.
Totodată, consider că posturile de televiziune au datoria de a citi cu atenție hotărârea Curții și de a-și însuși decizia acesteia, ținându-se cont de faptul că această măsură se constituie în precedent. Față de cele menționate, este de concluzionat faptul că România se poate situa în procese similare, cu atât mai mult cu cât actul justiției este, de prea multe ori, transformat în scandal mediatic cu scopul de a obține rating sau influență politică", se arată în document.