De ce s-a năpustit Traian Băsescu asupra Justiției?
Un editorial publicat de Ziare.com și semnat de Ioana Ene Dogioiu pune o întrebare importantă: de ce s-a năpustit Traian Băsescu asupra Justiției?
"De cand v-ati napustit luni seara asupra Justitiei, de la procurori si Laura Codruta Kovesi, la judecatori si Livia Stanciu, ma urmareste aceasta intrebare, domnule presedinte Basescu. De ce?
De ce sunteti dispus sa distrugeti tot ce ati construit in 10 ani de zile? De ce dinamitati fara mila succesul cel mai de seama al celor 10 ani de mandat - libertatea reala a Justitiei?
Ma uit la fracturile logice din discursul dvs.
Spuneti ca pe vremea dvs procurorii nu se bazau pe denunturi. Nu atat de mult ca dupa aparitia noului Cod de Procedura Penala. Dar denunturi existau si pe vremea dvs. Va aduceti aminte cand spuneati, aparent satisfacut, ca pesedistii se vand intre ei?
Si ce e rau in faptul ca prin denunturi infractionalitatea iese la suprafata? Sa nu stiti diferenta intre o delatiune, o sesizare si un denunt? Sa nu stiti ca un denunt presupune si indicarea probelor, nu doar simpla sesizare a unei suspiciuni de fapta penala?
Spuneti ca multi condamnati de astazi au fost judecati in stare de libertate. Da. Dar nu v-a deranjat arestul preventiv al lui Catalin Voicu, de exemplu. Nici al lui
Sorin Apostu. Si acum majoritatea cercetarilor se fac in stare de libertate. Dar dosarele sunt cu mult mai multe, deci si arestarile preventive mai multe. "Daca ar fi sa o spun in procente - 2,49% din arestatii din 2014 erau arestati in dosarele DNA-ului. Daca ne raportam la anul anterior, la 2013, au fost 155 de arestati. Practic in 2014 a crescut numarul arestatilor DNA cu 23 de persoane", a explicat Laura Codruta Kovesi intr-un interviu pentru Romania Libera.
Ati dat exemplul vamesilor de la Otopeni, arestati si apoi achitati. Da. Dar s-a intamplat in mandatul dvs si n-ati avut o problema cu acel caz. Nici nu ati fi avut de ce.
Achitarile sunt un semn de sanatate a sistemului judiciar. Iar procentul de sub 10% nu e deloc mare. Nu v-o spun eu, ci statisticile in domeniu, care plaseaza Romania sub media europeana. Si v-o mai spune si judecatoarea Dana Garbovan, membru in conducerea UNJR: "Un procent de condamnare apropiat de 100% ar fi unul de natura sa imi provoace temeri. Daca admitem ca acuzarea nu inseamna condamnare, atunci intelegem si de ce.", scrie Ioana Ene Dogioiu.
Mai mult pe Ziare.com