MENIU

De ce premierul Cioloş nu l-a demis pe ministrul Energiei

Romelectro, firma abonată la licitaţiile societăţilor energetice de stat, este parte într-un contract de 269 milioane de euro, fără TVA, cu Romgaz, pentru construirea unei centrale pe gaze! Romelectro, adică firma lui DIP, fostul şef al tatălui actualului ministru, scrie Comisarul.ro.

Victor Grigorescu e cel care a încasat 800.000 lei din închirierea unui site cu 14 vizitatori. Către o societate offshore, scrie sursa citată.

Romgaz a anunţat pe Bursa de Valori Bucureşti că a încheiat un contract uriaş, de circa 269 milioane de euro, fără TVA, cu o asociere formată din firmele Romelectro SĂ şi Duro Felguera, pentru construirea unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, la Iernut. Comisarul.ro şi HotNews.ro au scris în mai multe rânduri despre cum câştigă Romelectro numeroase contracte mari cu societăţi energetice de stat, precum Transelectrica, Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. Jurnalista Emilia Şercan scria în 2007 că "Romelectro, compania aflată în 'cercul de relaţii DIP (n.red. Dan Ioan Popescu")', potrivit unei note SRI, a fost alimentată cu contracte în valoare de 370 de milioane de euro de la stat, în perioada mandatului sau".

Duro Felguera este o firma spaniolă, specializată în lucrări energetice. Reprezentanţii firmei Duro Felguera sunt investigaţi de instituţia anti-corupţie din Spania, pentru o posibilă spălare de bani şi luare de mită, potrivit unui articol din El Mundo, din martie 2016.

Romgaz anunţă că a încheiat un nou act juridic a cărui valoare depăşeşte 10% din cifra de afaceri netă aferentă anului financiar 2015, pentru executarea proiectului la cheie "Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze".

"Una din direcţiile strategice ale S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Astfel, în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiţii are că scop eficientizarea activităţii prin: creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx , CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare", se arată în anunţul Romgaz.

Poate aşa pot fi explicate şi scenariile de strategie energetică, prezentate recent de Ministerul Energiei, potrivit cărora gazele naturale vor avea un rol important, fiind prevăzute creşteri în mixul energetic. Problema este că producţia de gaze onshore se va reduce, iar rezervele din Marea Neagră sunt limitate, ceea ce ar putea însemna pentru susţinerea acelui rol important în mixul energetic, o creştere a dependenţei de gazele ruseşti. În condiţiile în care Romgaz nu investeşte în noi zăcăminte de gaze, în condiţiile în care cele pe care le exploatează vor fi epuizate în câţiva ani, cum va fi alimentată nouă centrală pe gaze de la Iernut pentru producerea de energie electrică? Această este o întrebare la care ar trebui să răspundă Ministerul Energiei. Reamintim că actualul ministru al energiei, Victor Grigorescu, este fiul lui Andrei Răzvan Grigorescu, care a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Industriei, în perioada în care ministru era Dan Ioan Popescu.

Centrala va avea o putere instalată de circa 400 MW.

Obiectul contractului prevede realizarea proiectului "la cheie" (respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune) "Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze"

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 36 luni de la dată intrării în vigoare a contractului. Contractul intră în vigoare în 5 zile lucrătoare de la dată aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI (Planul Naţional de Investiţii), conform HG 1096/2013 actualizată.

Despre Romelectro

Romelectro şi ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SĂ) sunt două firme care funcţionează în tandem şi câştigă de ani buni contracte de câte zeci de milioane de euro pentru retehnologizare şi modernizare în domeniul energiei. HotNews.ro a arătat în câteva rânduri că aceste firme făceau parte din reţeaua "băieţilor deştepţi" apropiată fostului premier Victor Ponta.

Jurnalistă de investigaţie Emilia Şercan scria în 2007 despre Romelectro că este o compania aflată în "cercul de relaţii DIP", potrivit unei note SRI, a fost alimentată cu contracte în valoare de 370 de milioane de euro de la stat, în perioada mandatului sau. Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor în cabinetul Năstase. Curtea de Apel a dispus, în cazul DIP, confiscarea unei părţi din avere considerată nejustificată.

Administratorul Romelectro este Viorel Gafiţa, care se află şi la ISPE. În plus, Romelectro este şi acţionarul ISPE.