David Cameron, întâlniri cu oficialii români. Ce a discutat cu Dacian Cioloș
Premierul britanic David Cameron, a efectuat miercuri, 9 decembrie, o vizită oficială în România. Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, s-a întâlnit cu omologul său din Marea Britanie la Palatul Victoria, unde au purtat discuții pe diverse teme de actualitate, inclusiv rămănerea țării britanice în UE.
“Astăzi m-am întâlnit cu premierul britanic David Cameron. Am discutat despre relatiile bilaterale care sunt în baza parteneriatului strategic pe care România îl are cu Marea Britanie la un nivel intens, mai ales pe cooperarea privind securitatea, cooperarea militară în cadrul NATO”, a declarat Dacian Cioloș într-o conferință de presă.
Premierul României a explicat că a discutat cu David Cameron despre dezvoltarea relațiilor economice și despre atragere investitorilor britanici în țara noastră.
“Am insistat pe nevoia de a dezvolta mai mult relațiile de cooperare economică. România are un potențial de investiții, de creștere economică, ce poate fi valorificat și cu atât mai mult de capital provenit din statele membre din UE și Marea Britanie pare interesată de acest lucru. În cursul acestui an, în primăvară, știu că a avut loc o primă vizită a unui grup de oameni de afaceri din Marea Britanie. Am convenit cu premierul britanic să continuăm în această direcție și în cadrul preocupărilor pe care Guvernul le are, de a lucra pe o viziune pe termen mediu, așa cum vicepremierul Borc a anunțat. Să dăm elemente mai concrete, mai precise, și investitorilor britanici legat de ceea ce s-ar putea face în România”, a spus Cioloș.
Totodată, cei doi premieri s-au axat și pe activitatea în Uniunea Europeană și propunerile celor două țări, dar și despre rămânerea Marii Britanii UE.
“Am discutat în partea a doua, sigur, despre propunerile pe care Marea Britanie le are pentru a îmbunătății activitatea în cadrul Uniunii Europene și pentru a duce astfel la o abordare pozitivă din partea Marii Britanii privind rămânerea în UE”, a mai declarat Dacian Cioloș.
Acesta a precizat că există o singură propunere făcută de Marea Britanie cu care România nu este de acord: “În mare, propunerile făcute de Marea Britanie pot fi susținute de România, cu excepția chestiunii privind drepturile muncitorilor în UE, libera circulație a lucrătorilor, a angajaților. Aici am insistat pe nevoia de a găsi soluții care să nu contravină drepturilor care sunt deja înscrise în legislația europeană, mai ales în privința drepturilor sociale, alocațiilor sociale. Dat fiind faptul că în cea mai mare parte, cel puțin românii care lucrează în Marea Britanie merg acolo să muncească, deci să plătească inclusiv taxe ,și eu cred că se vor putea găsi pe viitor soluții care să țină cont de aceste preocupări ale României”.
De asemenea, Dacian Cioloș și David Cameron au “trecut în revistă, pe scurt punctele, care au rămas să fie discutate la Consiliul European de săptămâna viitoare. În mare avem poziții similare, atât în ceea ce privește politica privind migrația, cât și politica privind relația cu Rusia, importanța politicii de vecinătate a UE, în zona de est”.