Dăncilă: "Scrisoarea de la Timmermans nu s-a referit la Completurile de 5"
Premierul Dăncilă a declarat că nu a primit scrisoarea de la Frans Timmermans în care acesta atrage atenția asupra ilegalității alegerii completurilor de 5 judecători.
Premierul Dăncilă a declarat că nu a primit scrisoarea de la Frans Timmermans în care acesta atrage atenția asupra ilegalității alegerii completurilor de 5 judecători.
"A fost o scrisoare care a fost trimisă către domnul Ministru al Justiției, care nu s-a referit la Completurile de 5, ci doar ca România să respcte justiția și statul de drept, să continuăm lupta împotriva corupției și să respectăm drepturile cetățenilor, ceea ce și facem", a declarat premierul Dăncilă.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat-o pe Viorica Dăncilă că o ordonanță de urgență pentru contestația în anulare ar încălca ”o linie roșie”.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a transmis premierului Viorica Dăncilă în întâlnirea de la Bruxelles de săptămâna trecută că adoptarea unei OUG care să dea posibilitatea condamnaților la completele de 5 de la Curtea Supremă din 2014 până în 2018 ar însemna ”trecerea unei linii roșii”, au declarat surse politice. La rândul ei, Dăncilă l-a anunțat pe Timmerans că Guvernul are în proiect adoptarea ordonanței într-o proximă ședință de guvern.
Potrivit surselor, Timmermans a avertizat-o pe Dăncilă că o asemenea ordonanță de urgență ar elibera practic toți marii corupți condamnați în ultimul an, situație inacceptabilă pentru Comisia Europeană, și i-a spus că trecerea unei asemenea ”linii roșii” va avea consecințe politice.
O voce importantă din Germania cere UE activarea ”opțiunii nucleare” împotriva României
Dăncilă s-a întâlnit cu Timmermans la Bruxelles pe 7 februarie, premierul declarând la Antena 3 că i-a explicat prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că vrea să dea OUG pentru completele de 5 judecători.
Dăncilă a declarat recent că este necesară adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru contestarea în anulare a sentinţelor definitive date de completurile de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în perioada 2014-2018 și că a discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader despre această ordonanţă.
„Toţi oamenii care au suferit au dreptul să aibă acest proces corect. Ceea ce este trist e că mulţi oameni au făcut puşcărie, şi-au distrus familiile, sănătatea. (...) Trebuie să dăm şi acestor oameni o şansă“, a spus premierul la un post tv.