MENIU

Dăncilă îi cere lui Iohannis să numească imediat, nu de îndată, miniștrii interimari

CCR. Dăncilă îi cere lui Iohannis să numească miniștrii interimari: Să ia o pauză de la poze!

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, miercuri seara, preşedintelui Iohannis să semneze imediat, și nu "de îndată", numirile miniştrilor interimari, sfătuindu-l să mai ia o pauză de la pozele de campanie.

"Modul în care candidatul Klaus Iohannis se raportează la obligațiile constituționale îngrijorează, iar acest lucru reiese, de asemenea, din motivarea CCR, care constată, în legătură cu respingerea unui profesionist în funcția de ministru al Justiției, că 'termenii folosiți în declarația publică sunt străini rolului și importanței funcției de președinte al statului și aduc atingere onoarei și demnității unei categorii socio-profesionale, care se bucură, constituțional, de protecție'. În plus, și cred că e o premieră în România, magistrații CCR constată că actualul președinte se contrazice singur în declarații publice. Citez din motivarea CCR: 'Președintele a susținut că nu domnia sa are atributul numirii  membrilor Guvernului, ci Parlamentul (...) dar, în același timp, a respins,  prin aprecieri subiective, propunerile formulate pentru ocuparea funcției de ministru al Justiției, ministru al Educației Naționale și viceprim-ministru pentru implementarea  parteneriatelor strategice.' Cu alte cuvinte, deși președintele spune că nu el numește miniștrii în situația dată, îi refuză prin aprecieri subiective și declarații politice de la tribuna Administrației Prezidențiale. Ce înseamnă asta, dacă nu campanie electorală? Ce este asta, dacă nu demagogie și încălcare a Constituției? Așadar, CCR dă dreptate Guvernului: președintele a încălcat flagrant Constituția", a declarat Viorica Dăncilă, miercuri seara, la sediul PSD.

Viorica Dăncilă face marele anunț. ATAC DEVASTATOR la adresa Opoziției

Premierul i-a cerut șefului statului să semneze imediat, și nu "de îndată", numirile miniştrilor interimari.

"Îi cer președintelui să numească miniştrii interimari imediat, nu 'de îndată', pentru că am văzut cu toţii ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer, de asemenea, aşa cum a decis Curtea, să motiveze în scris respingerile făcute, aşa cum era normal încă de la început. Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte şi şedinţe de campanie în sediul PNL şi să-şi aducă aminte că încă este preşedintele în funcţie şi că are atribuţii constituţionale pe care este obligat să le şi exercite", a mai spus Dăncilă.

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, puși la punct de CCR

Războiul miniștrilor interimari dintre cele două Palate a fost tranșat de Curtea Constituțională. Președintele Klaus Iohannis este obligat să o revoce pe Ana Birchall din fruntea Justiției, după cum au decis judecătorii CCR. Nici premierul nu scapă de litera Constituției. Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament cu noii miniștri interimari, apoi să ceară aprobarea lor de la Cotroceni.

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis Viorica Dăncilă