MENIU

Dan Vasile Mihale: O va sacrifica Iohannis pe Kovesi?

Grea provocare pentru președintele Iohannis. După ce a marcat, constant, în poarta coaliției PSD-ALDE, cu ajutorul lui Liviu Dragnea, artizanul OUG 13 și inițiatorul moțiunii împotriva propriului guvern, președintele ar putea fi pus în fața unei situații extrem de delicate: revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, ariergarda luptei anticorupție. Dacă se va ajunge aici și, din păcate, devine tot mai evident că se va ajunge aici, mă întreb retoric: o va sacrifica președintele pe Kovesi?

Președintele Iohannis ar putea fi pus în fața celei mai dificile decizii din ultimii ani: sacrificarea Laurei Codruța Kovesi.

Acceptarea revocării acesteia ar fi percepută destul de prost de cancelariile occidentale și de țările partenere care ne încurajează, obsesiv, să continuăm lupta anticorupție. Kovesi are o imagine destul de bună afară, unde a fost răsplătită cu tot felul de distincții de merit.

În țară, însă, șefa DNA nu se mai bucură de o imagine imaculată. De la autodetonarea lui Ghiță, care a insinuat o relație de prietenie și de influență cu fostul procurorul general, imaginea Laurei Codruța Kovesi s-a deteriorat, constant, după dezvălurile jurnalistului Dan Andronic. Prezența acesteia, alături de fostul genaral SRI Florian Codrea, în sufrageria lui Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor din 2009, a fost percepută destul de prost atât de susținătorii acesteia, cât și de detractorii săi. 

O altă gafă majoră, posibil ultima, este proasta gestionare a disputei interne cu procurorii Țuluș și Moraru. Exact de asta au avut nevoie adversarii acesteia. La numai o zi după ce Țuluș și Moraru au refuzat proba cu detectorul de minciuni, după ce li s-a imputat neîndeplinirea activităților de serviciu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, cere intempestiv o analiză a activității DNA și a Parchetului General. Tudorel Toader și-a îndeplinit deja mandatul pentru care a fost reales în noul guvern... 

În ciuda imagini ușor șifonate și a gafelor din ultima vreme, o eventuală cerere de revocare a șefei DNA l-ar pune în mare încurcătură pe Iohannis. În ultimul an de manadat, președintele a avut doar doi aliați redutabili: strada și DNA-ul, instituția simbol hulită și atacată, constant, de politicienii penali. 

Indiferent ce decizie va lua președintele, cu Kovesi sau fără, DNA trebuie să rămână un bastion al luptei anticorupție. Nimeni nu neagă meritele Laurei Codruța Kovesi, însă devine tot mai evident că șefa DNA a căzut în păcatul de a se crede infailibilă. Nmeni nu este, chiar dacă este susținut politic.

Așa cum se prezintă lucrurile acum, menținerea în funcție a Laurei Codruța Kovesi este la fel de riscantă ca și sacrificarea ei.  

 

 

Mai multe articole despre:
Laura Codruţa Kovesi Klaus Iohannis