MENIU

Dan Vasile Mihale: Se anunță mare circ la Congresul PSD

Se anunță mare circ la Congresul PSD din acest weekend, cel puțin la nivel declarativ. Portavocea lui Dragnea se vrea, din nou, secretar general. Liviu Pleșoianu se visează președinte, ca să desăvârșească opera lui Dragnea. La fel și Șerban Nicolae, fostul consilier al lui Iliescu, care trage cu ochiul și la Președinție. Aici intră în joc și Orlando Teodorovici, promotorul controversatei OUG 114 care a bulversat economia. De-a râsul-plânsul!

Marioneta șefă a lui Dragnea, Viorica Vasilica Dăncilă se poartă ca și cum toate abuzurile PSD au fost date uitării. A decontat Dragnea, iar ea nu mai are nicio vină. Pe de o parte, spune că a înțeles mesajul alegătorilor din 26 mai, pe de altă parte, girează formarea unei comisii parlamentare care să ancheteze eventualele fraude electorale de europarlamentare. Este evident că nici doamna Dăncilă și nici celelalte slugi ale lui Dragnea nu au înțeles mesajul electoratului.

Au ajuns să se linșeze între ei. Lupta pentru preluarea puterii este acerbă deși, în acest moment, Viorica Vasilica Dăncilă și noii stăpâni care îi întorc cheița par cel mai bine poziționați. Liviu Pleșoianu, care și-a depus candidatura pentru șefia partidului, nu o poate înfrunta pe Dăncilă deorece candidatura sa va fi invalidată pentru că nu are sprijinul organizației din care face parte. O poate face însă Șerban Nicolae, parlamentarul care și-a legat numele, alături de Nicolicea și Iordache, de toate modificările legislative care au șubrezit Justiția. 

Nu este însă foarte clar pe cine are în spate Șerban Nicolae. Baronii Oprișan, Zetea și Bădălu joacă, la vedere, în tabăra lui Dăncilă. Oricum, într-o eventuală confruntare Dăncilă - Șerban, ar câștiga Dăncilă. Nu pentru că este o soluție bună, ci doar mai sigură pentru a păstra guvernarea. Fiind însă vorba de PSD, nu se știe niciodată. Stă dovada înscrierea în cursă, pe ultima sută de metri, a ministrului Ecaterina Andronescu.

Este interesant ce se întâmplă și în lupta pentru locul doi din PSD. S-au înscris deja Daniel Suciu, favoritul lui Dăncilă, primarul Daniel Florea și ministrul Teodorovici, dar ar putea veni din urmă și Marcel Ciolacu, șeful Camerei Deputaților. 

Bătălia cea mai dură pare să se ducă însă pentru postul de secretar general. Aici au intrat în cursă Codrin Ștefănescu, portavocea lui Dragnea și fostul ușier al lui Corneliu Vadim Tudor, Marius Dunca, preferatul lui Dăncilă, Felix Stroe, Cătălin Stoichiță, Robert Cazanciuc Gabriel Petrea și Mihai Fifor, actualul purtător de cuvânt al PSD.

Dacă nu vor apărea și alte modificări de ultimă oră, după Comitetul Executiv de vineri, PSD-ul nu se va schimba prea mult la față. Dăncilă va rămâne șef și la partid, și la Guvern, iar numărul doi în partid va fi, probabil, tot cineva din tabăra lui Dăncilă. Circul va fi însă total, Pleșoianu și Șerban sunt dezlănțuiți. La fel și Codrin Ștefănescu. Este de văzut cine li se mai alătură. Unii sunt greu de citit, pentru că au jucat mereu la dublu.

Marea absență de la Congresul din weekend este Gabriela Firea, prezidențiabilul cu glonțul de argint care reclamă mai multe probleme de sănătate, dar care pare să vâslească la barca lui Dăncilă. Când spun "marea absență", mă bazez pe o declarație mai veche a primarului general din care reișea că nu poarte participa la Congres din cauza unei intervenții chirurgicale.

În ceea ce privește candidaturile pentru prezidențiale, doar una mi se pare hilară: Eugen Teodorovici, marele chiparos care a întors economia pe dos. 

 

Mai multe articole despre:
PSD Congres PSD Dan Vasile Mihale