MENIU

Dan Vasile Mihale: PNL-ul are nevoie de un nou Crin

Antonescu: Nu renunţ la candidatura la prezidenţiale. Exclud o candidatură independentă

Un editorial despre necesitatea reformării clasei politice.

Se tot vorbește, în ultimele zile, despre resetarea clasei politice. Urăsc termenul, pentru că este folosit incorect… Specialiștii IT știu la ce mă refer. Când dai reset unui computer, nu ai garanția că problema dispare după repornirea lui. Calculatorul poate rula același program, cu aceleași probleme… Cu alte cuvinte, clasa politică nu trebuie resetată, ci reformată din temelii. Este nevoie de oameni noi, credibili și onești, care nu au probleme cu justiția, cu morala și cu bunul simț.

În eșalonul doi al partidelor nu mai găsești așa ceva pentru că liderii de la centru au îngrădit accesul celor valoroși, iar pepinierele de tineret sunt la fel de veroase ca structurile corupte și cangrenate de la centru. În ultimii ani, structurile de tineret ale partidelor au livrat doar rebuturi. Sunt politicienii trufași de astăzi care dau cu subsemnatul la DNA. Gulerele albe, mult mai spilcuite și cu o limbă străină la activ, care au crezut, la fel ca modelele lor, că sunt deasupra legii.

Lehamitea lăsată în jur de aceste gulere albe care au permis, prin nepăsarea lor, tragedia de la Colectiv și pauperizarea României a redeschis eterna discuție despre reformarea clasei politice. Dar ce să reformezi? În România nu se poate vorbi despre o clasă politică, ci despre o șleahtă politică ce își așteaptă rândul la DNA. Există, desigur, excepții… De la acești oameni, rătăciți în politică și încă inocenți, aștept primii pași.

Cea mai mare presiune se pune, în aceste zile, pe PNL. Este partidul din care a plecat Klaus Iohannis. Este partidul care, în mod normal, ar fi trebuit să dea premierul și noul guvern. Este partidul de la care toți votanții lui Iohannis au avut cele mai multe așteptări. PNL-ul este însă slăbit, învrăjbit și căpușat de oameni care nu au nimic în comun cu valorile liberale. Plecarea lui Crin Antonescu a aruncat partidul în haos. Parcă nimic nu se mai leagă. Singurul om din PNL care a încercat să adune cioburile sparte și să le unească într-o nouă construcție a fost Alina Gorghiu.

Alianța conjucturală cu defunctul PD, aripa Vasile Blaga, a fost însă de rău augur pentru liberali și liberalism. O alianță contra naturii, o alianță cu o mână moartă, peste care plutește umbra lui Traian Băsescu… Alina Gorghiu a făcut tot ce se putea face...

Fără ajutor din partea partidului și marcată de o alianță perdantă, a adus, fără să vrea, PNL-ul într-un con de umbră. Alina Gorghiu are însă acum experiența necesară pentru a face cel mai îndrăzneț pas. Să deschidă porțile PNL-ului oamenilor de valoare indiferent de vârsta lor și de domeniile din care provin. PNL-ul are nevoie de un nou Crin, indiferent cum se va numi acesta…