MENIU

Dan Vasile Mihale: Negocieri "Roșu și negru", sau poate "Roșu și alb", în care a dominat doar roşul

Un editorial-pamflet despre cum se face politcă la vârf în România post-decembristă...

Premierul tehnocrat Julien Dacian Cioloș a bifat, astăzi, cele mai bizare negocieri din istoria post-decembristă a României. Și nu au fost la fel ca în romanele lui Stendhal "Roșu și negru", sau "Roșu și alb" (Lucien  Leuwen)  au fost, mai degrabă, a la Moliere.

S-a întâlnit cu toți liderii partidelor parlamentare pentru a demonstra o evidență. Vechea familie USL, care a girat votul primarilor din primul tur de scrutin, vede acum lucrurile diferit. Liberalii pariază, pe negru, sau pe alb, iar social democrații lui Dragnea doar pe roșu. Sunt culori stendhal-iene. Nu este așa, domnule Cioloș ?

După o zi pierdută la Vila Lac 1, sau 2, nici nu mai contează locul adunării, putem trage o concluzie simplă: ne întoarcem de unde am plecat. Legea e lege și nu poate fi schimbată, peste noapte, de dragul liberalilor, care recurg la acest tertip din cauza neputinței.

În fața unui trio absolut redutabil, în care a dominat roșul de la PSD și UNPR, la care s-a mai adaugat și un pic de galben de la ALDE, zarurile au fost aruncate. Nu există majoritate, iar guvernul nu poate gira modificarea Legii alegerilor locale, dacă nu își asumă răspunderea și respinge, din start, varianta unei nefirești Ordonanțe de Urgență.

Cu câteva voturi de la UDMR, minorități și independenți, jocul este pierdut pentru fostul gigant galben din politica românească. În acest moment, PNL trebuie să-și adune forțele, pentru a deveni un David redutabil. Lupta cu Goliatul roșu poate fi câștigată, dar pentru asta liberalii trebuie să joace în picioare, nu în genunchi…

Negocierile de astzăzi nu pot fi calificate nici măcar drept un joc la ,,cacialma’’, pentru că dealerul a avut din start o mână moartă. Jucătorii de poker știu ce spun…Nu știu ce s-a negociat astăzi, dar este clar că s-a mimat democrația în cel mai jalnic mod, ca într-o comedie autentică de Moliere.