Dan Vasile Mihale: Gafele catastrofale comise de PSD pentru că...POATE
,,Avem miniştri cu probleme penale pentru că putem'' - este reacția sfidătoare și trufașă a secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, la avertismentele Comisiei Europene privind derapajele din domeniul justiției. Deși belicoasă și iresponsabilă, declarația lui Codrin Ștefănescu ascunde cea mai jalnică situație în care se află în România după 1989 încoace: țara este o condusă de o gașcă insolentă care crede, cu tărie, că poate face orice, inclusiv să calce în picioare LEGEA.
În doar un an de guvernare, coaliția PSD-ALDE a reușit performanța, unică, de a compromite iremediabil imaginea României în față partenerilor geostrategici. În cele ce urmează voi trece în revistă câteva momente-cheie în care acestă nefericită coaliție a dat dovadă de inabilitate politică, insolență și multă trufie.
Prima mișcare greșită
Pe 31 ianuarie 2017, Guvernul adoptă controversata OUG 13, care scoate în stradă sute de mii de oameni. Ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite au transmis, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale, cerând retragerea iniţiativei pe motiv că "subminează" poziţia României şi o îndepărtează de parcursul european şi al statului de drept. Patru zile mai târziu, pe 4 februarie, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, declară la Realitatea TV că ambasadele occidentale care au criticat OUG de modificare a Codului Penal nu s-au informat și că ”au citit din presă” despre ordonanță. Iese la rampă și Tăriceanu și îl critică dur pe ministrul finlandez de Externe, Timo Soini, după ce acesta a vorbit despre OUG 13 și declară savant: ,,A căzut în capcana dezinformărilor''.
A doua mișcare greșită
Pe 3 decembrie 2017, liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vin cu o replică dură în urma comunicatului Departamentului de Stat american în care se cere respingerea oricăror modificări la legile justiției. În comunicatul remis, cei doi acuză Departamentul de Stat că nu a făcut o "analiză echilibrată, obiectivă și cuprinzătoare", ci s-a bazat pe opinii din spațiul public român.
O nouă declarație insolentă
Pe 21 decembrie, ambasadorii a șapte state UE își exprimă, din nou, îngrijorarea legată de modificările aduse legilor Justiției în România. Avertismentul este semnat de ambasadorii țărilor: Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Finlanda. MAE le răspunde ambasadelor care au criticat modificările legilor justiției: ”Dialog real și concret”. Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, răspunde mesajului celor șapte ambasadori: „Eu rog pe toţi cei care aduc critici la cele trei legi să se uite cu foarte mare obiectivitate pentru că legile sunt nişte legi mai bune, nişte legi mai coerente, nişte legi în concordanţă cu normele şi cu legislaţia europeană şi nu fac decât să ajute sistemul judiciar din România”, a adăugat el.
Legile justiției, traduse
Pe 29 decembrie, Ambasada Germaniei declara, la solicitarea Digi24, că nu a primit până în prezent nicio traducere a modificărilor la legile justiției pe care le-a adus Parlamentul, dar precizează că are propriii diplomați care cunosc limba română și care pot face și o „analiză” a textelor. Reprezentanța diplomatică sugerează, de altfel, că și-a făcut deja propria traducere a textelor și prin urmare cunoaște conținutul lor.
A treia mișcare greșită
Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, declară, în scrisoarea comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt "cel puţin surprinzătoare" preocupările exprimate de aceştia privind lipsa de transparenţă şi de consens mai larg în dezbaterea despre legile justiţiei, dar şi referitoare la modificarea codurilor penale. Comisia Europeană a fost incorect informată, susţin cei doi oficiali. Apoi, precizează preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului că, dezbaterile privind reforma sistemului judiciar au venit ca o necesitate, pentru a transpune în legislaţia naţională, standardele europene din domeniu. "Vă facem cunoscut că la dezbateri, au participat reprezentanţi ai magistraţilor, academicieni, societate civlă şi reprezentanţi ai CSM", se spune în scrisoare.
Ăștia conduc România, pentru că POT, pentru că un electorat captiv, inabil, i-a legitimat prin vot. Și închei cu o nouă mostră marca Ștefănescu: ,,Protestatarii care nu sunt de acord cu reforma din Justiţie să facă un partid unic, cu Kovesi preşedinte, prim-ministru şi împărat". No comment!