Dan Vasile Mihale: Este oare Dragnea pe făraș?
Fierbere mare în PSD. De două zile încoace, șeful PSDragnea stă la sfat, ore întregi, cu șefii de organizații și liderii influenți din aparatul central. Oficial, discuțiile ar viza organizarea referedumului pentru familie, promovarea unui act normativ care să anuleze efectele nefaste ale protocoalelor cu SRI și remanierea Guvernului Dăncilă. Neoficial, pe surse, se vorbește de 28-33 de disidenți care ar pune la cale debarcarea lui Dragnea. Masa critică ar fi condusă de Paul Stănescu, Nicolae Bădălău și Mihai Tudose și ar intenționa convocarea de urgență a ședinței Comitetului Executiv, unde ar urma să se discute viitorul PSD. Scenariul pe surse sună bine pentru adversarii PSD. Dar este oare verosimil?
După tentativa eșuată de a promova, ''noaptea ca hoții'', controversata OUG 13, adversarii politici ai lui Dragnea îl dau plecat, aproape în fiecare zi, pe liderul PSD. Cu toate astea, Dragnea #rezistă și încă bine. Masa critică despre care se tot vorbește nu s-a moblizat nici după ce Dragnea și-a răsturnat propriul guvern prin moțiune de cenzură și nici după demisia lui Mihai Tudose. Nici războiul cu Firea nu pare să-i fie fatal, iar povestea cu scrisoarea seamănă mai degrabă cu o bazaconie, vorba lui Codrin Ștefănescu.
Este puțin probabil să existe 28-33 de disidenți în PSD care să aibă curajul, decența și conștiința să-i ceară lui Dragnea să facă un pas înapoi. Moralitatea în PSD lasă de dorit. În partidul lui Dragnea funcționează, în general, spiritul de turmă. Mulți dintre cei care tac și îi țin isonul lui Dragnea au probleme în Justiție, iar cei care nu au astfel de probleme au alte bube în cap. Fie au o educație precară, fie nu au coloană vertebrală și nici alternativă.
Scenariul pe surse potrivit căruia s-ar încerca un puci în PSD nu pare verosimil și dintr-un alt punct de vedere. În momentul de față nu există o alternativă la Dragnea. Nici măcar Firea nu-și asumă rolul ăsta. De câteva zile nu mai scoate niciun sunet. În ceea ce privește așa-zisul grup de disidenți condus de Tudose, Stancu și Bădălău, nici aici nu avem o voce puternică. Tudose și Bădălău au mai mârâit pe la colțuri, dar doar atât. În plus, taberele Firea și Tudose-Bădălău-Stănescu par să nu se susțină reciproc, cel puțin asta se vede din afară.
Un personaj controversat precum Dragnea va ieși, cu siguranță, pe ușa din dos a istoriei. Sfârșitul său politic nu este însă atât de aproape cum se grăbesc unii să anticipeze. Dragnea controlează încă masa critică din partid. Are ce pune pe masă și are cu ce să-i șantajeze pe baronii locali. Acesta este și motivul pentru care se vorbește de o nouă remaniere și listele pentru europarlamentare.
Sigur, nu este exclus să asistăm și la o răsturnare de situație care să-l pună în dificultate de Dragnea. În politică orice este posibil, dar ținând cont că este vorba de PSD este puțin probabil să se întâmple ceva demn de apreciat. O bătălie intestină nu aduce, neapărat, ceva mai bun, iar în PSDragnea sunt cam toți o apă și-un pământ.