MENIU

Dan Vasile Mihale: Dragnea și-a dat foc la valiză

Dragnea și-a dat foc la valiză. Liderul PSD are de depășit cel puțin trei cumpene. Prima și poate cea mai delicată dintre ele este evantuala sa condamnare definitivă în dosarul ,,Bombonica''. A doua cumpănă este legată de implicarea fiului său, Valentin Dragnea, în scandalul ,,Valiza-Tel Drum'', iar cea de-a treia a fost generată de excluderea disidenților Țuțuianu și Neacșu.

Deși se străduiește să pară că încă deține controlul, Dragnea, abil pe vremuri, este cu nervii la pământ. Stau dovadă ieșirile furibunde din fața presei, dar și incidentul din Parlament cu Marcel Ciolacu pe care, spun gurile rele, l-ar fi înjurat și îmbrâncit. Și episodul de luni când a defilat cu două valize în Parlament se înscrie în aceeași cheie: stand-up comedy.

Să ieși la atac în plin scandal ,,TeleormanLeaks'' și să spui că dezvăluirile Rise Project sunt ,,gogoși'' este un gest mai mult decât neinspirat. La fel ca și atacul la Iohannis. Poate că o parte dintre probe sunt gogoși. Dar dacă nu sunt? Să-i lăsăm pe procurori să-și facă treaba, așa cum și-a făcut-o și localnicul din Teleorman care a predat valiza la Rise Project. Hilară povestea sursei, dar asta este o altă chestiune. Nu poți strica o poveste de dragul adevărului.   

Aroganța lui Dragnea cu valizele demonstrează, fără echivoc, că liderul PSD este copleșit de problemele pe care, singur, și le-a creat. Pe 3 decembrie se judecă apelul său la condamnarea, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executarea în dosarul,,Bombonica". Este un moment delicat, iar omenește vorbind este de înțeles că perspectiva de a petrece trei ani și jumătate la răcoare sperie pe oricine. Sigur, se poate întâmpla și contrariu: să fie achitat.

Scandalul ,,Valiza'' a explodat în cel mai nepotrivit moment pentru Dragnea. Deși mulți insinuează că firma Tel Drum ar aparține lui Dragnea, acesta a negat, constant, legătura cu această firmă, chiar și atunci când i s-a pus sechestru pe avere pentru recuperarea prejudiciului de peste 20 de milioane de euro. 

Acum apar dovezi, potrivit Rise Project, că fiul lui Dragnea își deconta cheltuielile pentru tunarea mașinii la Tel Drum. Toate pistele duc la Dragnea, care a fost pus în urmărire, pe 13 noiembrie 2017,  în dosarul ,,Tel Drum'' pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene.

Dragnea are o mare problemă și în partid. Mazilirea a doi dintre disidenți va avea, în scurt timp, efect de bumerang. Confruntarea finală cu Firea este iminentă, iar scindarea partidului pare mai verosimilă ca oricând. 

Dacă nu va trece de cele trei cumpene enumerate mai sus, Dragnea și-a dat foc la valiză, singur.

Vezi și Blogul lui Mihale

Mai multe articole despre:
valiză foc Dragnea