MENIU

Dan Vasile Mihale: Cui i-au crescut șansele la președinție după vizita în SUA

Primii trei candidați la alegerile prezidențiale, în ordinea scorurilor estimate de sondaje, se află în aceste zile în Statele Unite ale Americii. Șeful statului se află de marți până joi la New York, unde conduce delegația României la a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Barna a anunțat că participă, în SUA, la forumul Center for European Policy Analysis, iar în ceea ce o privește pe doamna Dăncilă nu prea am înțeles scopul, ci doar durata vizitei în SUA: 22 - 28 septembrie.

Iohannis a făcut și de această dată o imagine bună în SUA. Stă mărturie fotografia făcută alături de Donald Trump la recepţia tradiţională pe care acesta o găzduieşte în onoarea şefilor de stat participanţi la Adunarea Generală a ONU.  

Dan Barna s-a aflat și el în SUA, dar ca persoană privată și pe cheltuiala sa. Acesta a și postat, marți, pe Facebook căteva detalii despre vizită. ,,Voi participa la întâlniri cu reprezentanți ai mediului politic și de business american, cu experți în politică externă și, evident, cu reprezentanți ai importantei diaspore românești din America de Nord”, a scris liderul USR.

Barna nu a uitat însă că este în campanie și a adăugat că se va folosi de această invitație „pentru a duce și dincolo de ocean" mesajul pe care l-a adresat miilor de români cu care s-a întâlnit întâlnit în ultimele săptămâni.

Vizita doamnei Dăncilă în SUA, cu jumătate din guvernul șchiop pe care îl conduce, ridică însă multe semne de întrebare. Premierul a plecat duminică dimineață spre SUA și, potrivit agendei anunțate, urmează să revină în țară sâmbătă, pe 28 septembrie. 

În cadrul vizitei din Statele Unite, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu primarul din New Jersey,  cu președintele Consiliul de Administrație al AJC (American Jewish Committee), cu reprezentanții Băncii Mondiale și cu secretarul american pentru Energie, Rick Perry.

În ceea ce privește întâlnirea cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, cea mai importantă din seria de întrevederi anunțate, aceasta nu a mai avut loc. Pence  i-ar fi transmis premierului că este ocupat.

Pe surse circulă deja informația că delegația guvernamentală ar reveni în țară mai devreme, deși premierul mai avea programate o întrevedere bilaterală cu Amina Mohammed, secretarul general adjunct al ONU și două interviuri la ziarele New York Times și Wall Street Journal. 

Cu ce s-a ales România în urma vizitei Guvernului Dăncilă în SUA? Cu un împrumut de 500 de mii de dolari de la BIRD, pentru dezvoltarea ,,creșterii accesului cetățenilor români la servicii de asistență medicală primară ” și cu un contract de cooperare în domeniul nuclear civil. În plus, primarul din New Jersey ne-a promis, râzând în barbă, înființarea unei linii aeriene directe București-Jersey City.

Cam puțin pentru o delegație atât de numeroasă...Unde mai pui că vizita Vioricăi Dăncilă a făcut și o victimă în țară. Ilan Laufer, consilierul onorific al premierului, a demisionat de supărare că nu l-a luat și pe el în SUA.

Dacă ar fi să contabilizăm cine a câștigat capital electoral în urma vizitei în Statele Unite, marele perdant este, cu siguranță, Viorica Vasilica Dăncilă, care a ratat o nouă șansă de a NU se face de râs. Să pleci din țară în plină criză guvernamentală și cu moțiunea de cenzură deasupra capului este, ca să fiu elegant, un semn de imaturitate politică.

Mai multe articole despre:
preşedinţie