MENIU

Dan Vasile Mihale: Cine trage clopotele la PNL?

<p>Raluca Turcan cere sesizarea CCR privind cele 26 de OUG promovate de Ponta &icirc;ntr-un act normativ </p>

PNL pierde, în fiecare zi, ocazia de a fi ariergarda opoziției. În timp ce Iohannis și strada încearcă să țină piept ofensivei și abuzurilor PSD-ALDE, liberalii, aflați într-o evidentă criză de lider la nivel național, se pierd în nesfârșite lupte intestine. 

Interimatul mult prea lung al Ralucăi Turcan în fruntea PNL ascute și mai mult săbiile dintre cele două tabere rivale. Fuziunea PDL-PNL este, în continuare, departe de a fi devenit o realitate, foştii pedelişti şi vechii liberali uneltind în spatele uşilor închise pentru preluarea puterii.

Candidaţii din fosta tabără PDL - Cătălin Predoiu, Raluca Turcan şi Gheorghe Falcă se luptă, tacit, cu cei din fosta tabără PNL - Alina Gorghiu, Ilie Bolojan şi Marian Petrache. Se vorbește despre soluția de compromis Ilie Bolojan, liderul PNL Bihor. Se vorbește, însă, și de Marian Petrache, care adună voturi de la ambele tabere. Și mai nou, dar pe surse, se vorbește despre ofensiva lupilor tineri care îl scot în față pe Dan Motreanu. Acesta trebuie însă să-și rezolve problemele din justiție până la congres. Jocurile nu sunt însă nici pe departe făcute. Ăsta este și motivul pentru care congresul a fot împins spre vară. Ce se întâmplă, însă, până atunci? Dumnezeu cu mila! PNL ratează orice oportunitate de a se face auzit în spațiul public. 

Criza de leadership este evidentă. Dar cum s-a ajuns aici? Declinul electoral al liberalilor a început cu ocazia alegerilor europarlamentare din primăvara lui 2014, când liberalii au ieşit de la guvernare și au decis să meargă separat de PSD la alegerile pentru Parlamentul European. Atunci au demarat și primele negocieri cu PDL. Rezultatul a fost unul pe măsură. Partidul Social Democrat a obţinut peste 2 milioane de voturi, concretizate în 16 mandate de europarlamentar, în timp ce PNL a fost votat doar de 835.000 de alegători, obţinând doar 6 mandate.

Unirea cu PDL, susţinerea Guvernului Cioloș și a formațiunii politice conduse de Nicușor Dan au contribuit decisiv la criza actuală din PNL. Dacă și următoarele mutări vor fi la fel de proaste, PNL, care a pierdut la ultimele alegeri voturi în favoarea proaspăt încropitului USR, va avea aceeași soartă ca PNȚCD.