MENIU

Dan Vasile Mihale: Dragnea, făcut KO de UDMR

Speriat că ar putea să piardă lupta politică din propriul partid, Liviu Dragnea a aruncat în joc ultimul as din mânecă: încrederea celor 40% dintre românii care au votat PSD. Dorind cu orice preţ să îl debarce din fruntea Guvernului pe Sorin Grindeanu, parlamentarii PSD, mânați în luptă de Liviu Dragnea, au fost la un pas să facă pe bandă rulantă concesii UDMR, pentru ca minoritatea maghiară să voteze moţiunea de cenzură.

În timp ce liderii PSD, ALDE şi UDMR aveau negocieri pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu, comisiile senatoriale de administraţie publică şi pentru drepturile omului au întocmit, luni, raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România.

PSD, ALDE și UDMR au convenit chiar și pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorea redus la 10%. A  fost și motivul pentru care ședința comună a comisiilor juridice și de administrație publică a fost închisă după mai bine de 40 de minute de așteptare, iar parlamentarii - trimiși acasă. Nici marți nu s-a ajuns la un consens. Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie.

În spaţiul public, ecourile negocierilor dintre UDMR, PSD și ALDE s-au acutizat și s-au lăsat cu acuzaţii grele la adresa lui Hunor, Dragnea și Tăriceanu. Cel mai vehement a fost Traian Băsescu, care a postat pe pagina sa personală de Facebook următorul mesaj: "În loc de Tricolor, PSD şi ALDE arborează Steagul Ţinutului Secuiesc. Dragnea şi Tăriceanu vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR la moţiunea de cenzură. (...) Măi ticăloşilor din PSD şi ALDE, credeţi că în viaţa voastră veţi mai putea merge la Ţebea? Dar în Ardeal?", le transmite el liderilor coaliţiei.

"Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din ţară", a simţit nevoia Liviu Dragnea să răspundă. Întrebat, însă, dacă PSD a primit ceva în schimbul susţinerii proiectelor, cum ar fi susţinerea la votul moţiunii, Dragnea a evitat un răspuns direct: "Fără voturile UDMR, avem o majoritate confortabilă pentru a trece moţiunea. Suntem într-o situaţie atipică, când o mână de oameni îşi arogă o legitimitate pe care nu o au". Atunci de ce atâta disperare, domnule Dragnea? 

Pe lângă criza guvernamentală pe care a declanşat-o începând de săptămâna trecută, Dragnea sădeşte acum şi premisele unor tensiuni între români şi maghiari. Curat murdar, domnule Dragnea. Dar ăsta este riscul când joci totul la ruletă. Ce nu a reușit Grindeanu a reușit UDMR: KO tehnic!

 

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea