Dan Vasile Mihale: Asumarea răspunderii pe Legea Bugetului, un precedent periculos
Asumarea răspunderii pe Legea Bugetului, sub pretextul că doar așa poate avea țara rapid un buget, creează un precedent periculos. O spun și cei din opoziție, o recunosc și unii din tabara puterii, dar și cei mai respectabili analiști. De este periculos? Pentru că liberalii nu vor guverna o veșnicie, iar PSD-ul, care a încercat toate variantele de siluire a legilor, va jubila.
Angajarea răspunderii atrage, după sine, fie depunerea unei moțiuni de cenzură, fie sesizarea Curții Constituționale. O eventuală moțiune de cenzură care ar duce la demiterea Guvernului Orban ar permite PNL să-și joace cea mai importantă carte: anticipatele. Se pare însă că PSD nu a căzut în capcană și a ales varianta sesizării Curții Consituționale. Pe surse, circulă deja informații că sesizarea la CCR nu va viza şi aspecte de fond, ci doar forma adoptării, prin care, în opinia PSD, se generează un conflict juridic de natură constituţională în Parlament şi Guvern.
PSD are mari șanse să aibă câștig de cauză la Curtea Constituțională din două motive. În primul rând, pentru că este pentru prima data în 30 de ani când se intamplă acest lucru, iar în al doilea rând, pentru că încalcă un articol din Constituție, mai exact Articolul 138, care stupulează clar, la aliniatul 2 că: ,,Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului."
Prin angajarea răspunderii, Guvernul Orban fuge de Parlament și văduvește celelalte partide de dezbatere și posibilitatea de a depune amendamente. Este ca în cazul guvernării prin ordonanțe de urgență, capitol la care PSD, sub Dragnea și Dăncilă, nu poate fi egalat de niciun alt partid. Asta, culmea, în condițiile în care se bucura de o largă majoritate parlamentară. PNL nu are o largă majoritate și nici o susținere dezinteresată de la partenerii conjuncturali. PMP și ALDE, care au intrat în Guvernul Orban pe ușa din dos, critică asumarea răspunderii pe Legea bugetului. Orban merge însă mai departe și face cam ce au făcut Dragnea și Dăncilă.
Graba de a avea gata bugetul până de Crăciun este pavata cu intenții bune, dar are consecințe nefaste. Dacă asumarea va fi atacată la Curtea Constitutională, iar PSD a anunțat deja că va face acest lucru, Curtea Constituțională se va pronunța cel mai devreme în luna ianuarie. Iar dacă Curtea va și da câștig de cauză PSD, atunci Guvernul Orban trebuie să vina în Parlament. Aleșii sunt însă liberi toată luna ianuarie, iar o sesiune extraordinară, deși este ușor de convocat, riscă să nu întrunească cvorumul.
În concluzie, asumarea răspunderii pe Legea Bugetului dă naștere unui precedent periculos.