Dan Vasile Mihale: Anticipatele, ușor de zis, greu de făcut!
PNL a început o lungă si sinuoasă luptă pentru declanșarea alegerilor anticipate, după ce Iohannis a cerut imperios acest lucru. Ușor de zis, greu de făcut! Și asta din cel puțin trei motive.
În primul rând, pentru a declanșa alegerile anticipate, PNL trebuie să poarte negocieri cu toate partidele parlamentare care au votat învestirea Guvernului Orban, iar negocierile nu vor fi simple, pentru că partenerii conjuncturali pun condiții dure.
USR, primul partid care a anunțat că susține alegerile anticipate, propune un control mai strict al serviciilor de informaţii și interzicerea prin lege a implicării acestora în viața politică și economică.
PMP condiţionează susţinere alegerilor anticipate de revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dar şi de reducerea numărului de parlamentari, iar UDMR susţine că nu are nicio înţelegere cu PNL în privința anticipatelor. Mai mult, liderii Uniunii au declarant, în repetate rânduri, că minoritatea maghiară nu îşi doreşte revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi că ar retrage sprijinul Guvernului Orban, dacă ar lua o astfel de decizie.
Decizia a fost deja luată. Alegerea primarilor prin două tururi ar putea fi adoptată chiar prin OUG. Așa că, PNL nu mai poate conta pe sprijinul UDMR, care poate deveni, în funcție de interes, aliatul PSD.
În al doilea rând, PSD va apela la toate tertipurile pentru amânarea anticipatelor după alegerile locale prin chichițe constituționale. Marcel Ciolacu a anunțat deja că va încerca o nouă majoritate și că, în cazul demiterii Guvernului Orban prin moțiune de cenzură, va merge la Cotroceni să propună premier. Dacă Iohannis va ignora propunerea, PSD poate să meargă la CCR ca să-l reclame pe Iohannis că nu respectă majoritatea parlamentară. În plus, PSD poate merge la CCR și în cazul în care Iohannis ar propune de două ori aceeași persoană pentru postul de premier. Constituția nu este foarte clară la acest capitol, iar pe surse circulă informația că Orban va fi propus de două ori premier, după demiterea prin moțiune de cenzură.
În al treilea rând, procedura declanșării anticipatelor este destul de anevoioasă.Din momentul în care Guvernul Orban pleacă de la Palatul Victoria, trebuie să treacă 60 de zile până la declanșarea alegerilor anticipate. Este termenul prevăzut de Constituție pentru respingerea a două propuneri succesive de premier. Abia după acest interval, Iohannis poate dizolva Parlamenteul. În plus, la cele 60 de zile se adaugă și o periodă electorală de încă 30 de zile.
Cu alte cuvinte, alegerile anticipate pentru parlamentare pot fi organizate cel mai devreme în luna mai. Și asta doar în cazul în care toate merg șnur și aliații conjuncturali ai PNL vor vota pentru demiterea Guvernului Orban la moțiunea de cenzură inițiată de PSD și împotriva celor două numiri succesive de premier făcute de Iohannis. Acest scenariu ar putea scuti PNL de rușinea de a vota, după modelul PSD, împotriva propriului govern.