Dan Andronic: Secretul binomului SRI-DAN, dezvăluit de documente oficiale
"Binomul SRI-DNA este o expresie pe care o putem regăsi în conversațiile noastre zilnice și despre care avem impresia că este consacrată de Ion Cristoiu. Cea mai veche referire pe care am găsit-o într-unul din editorialele sale este din februarie 2015. Are legătură cu o intervenție a lui Traian Băsescu în cadrul Congresului PMP în care, spune Ion Cristoiu, fostul președinte al României a sărit să ia apărarea Binomului SRI-DNA în fața acuzațiilor Elenei Udrea. Cam de aici ar fi începutul poveștii care marchează istoria României în ultimii ani. Numai că o realitatea este cu totul alta!", scrie Dan Andronic, într-un editorial publicat pe Evenimentul Zilei.
“«Binomul SRI-DNA» este o expresie pe care nu a inventat-o Ion Cristoiu, ci doar a consacrat-o în conștiința opiniei publice! Adversarii Maestrului l-ar putea acuza chiar de plagiat, numai că până acum habar n-aveau că această expresie apare în documente oficiale ale Statului român. Nu sunt clasificate, ci doar trebuiau (re)citite cu mintea și informațiile pe care le avem acum.
BINOMUL SRI-DNA a existat de mai mult timp, de fapt, nici nu bănuiam exact de când, numai că el a fost mult mai cuprinzător, fiind prezentat în documente oficiale. Despre ce documente este vorba? Despre Rapoartele de Activitate ale SRI din 2004 încoace, pe care am avut încăpățânarea să le citesc preț de jumătate de zi.
Ca să fiu sincer, căutam altceva, dar am rămas mut de uimire când am găsit scris negru pe alb ceea ce susțineam de luni de zile și ne spunea că nu este adevărat!
Ca să nu vă mai fierb, iată un citat semnificativ din Raportul de activitate al SRI pe anul 2013.:
”Principalele activități de cooperare s-au realizat pe relația cu Ministerul public, MAI, SIE, MApN, SPP și Ministerul Justiției. Binomul instituțional Ministerul Public-SRI a funcționat și în 2013 la parametri optimi, fapt reflectat în dinamica rezultatelor atât din perspectiva cunoașterii, prevenirii și combaterii amenințărilor la adresa siguranței naționale, cât și din punctul de vedere al instrucției penale”.
Stop! Cum adică BINOMUL INSTITUȚIONAL? Deci în 2013 exista o cooperare la nivel instituțional între SRI și Parchetul General, DIICOT și DNA, instituțiile ce sunt reunite sub titulatura Ministerului Public, care se reflecta (și) în PLANUL INSTRUCȚIEI PENALE? Adică în rechizitorii, probe, dosare penale, cazuri în instanță. Și îi mai spuneați și BINOM...
Păi nu începem să vedem mai clar declarația generalului SRI Dumitru Dumbravă care ne povestea cum urmărește SRI un dosar din faza de instrumentare până la condamnare? Aveau toate mijloacele, nu-i așa? Mai mult, BINOMUL a funcționat în parametrii optimi în 2013 ca și în 2014.
Păi parcă nici nu exista așa ceva…", mai scrie Dan Andronic.
Citeşte continuarea pe evz.ro